Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Wiatr przesuwa granicę
- kościoły rozmnażają się w trawie jak larwy."

Kiedy stałeś się moją religią, nie pamiętam.
Kiedy odwróciłeś relikwie na drugą stronę,
albo zamieniłeś na te o mniejszym znaczeniu,
nie pamiętam. Od kilku miesięcy ukrywam się, opleciona
palcami jakby były jedynym możliwym
dojściem do ciebie. Zmienialiśmy swoje imiona,
nazwy ulic przy których zamieszkamy i światy
po każdej stronie łóżka. Oliwka ścieka z tamtych
ścian w godzinach nocnych i zastanawia się gdzie
są jej właściciele. Prawa strona kładzie nacisk na
rozwój, perfekcyjne ciało w perfekcyjnym ciele.

Lewa rozkrusza wiatr i łączy je ze swoim nałogiem,
odpala jeden za drugim, jakby to miało
wetrzeć się w skórę i zalegać do końca. Podobno
zapach ma znaczenie. Mawiałeś podbierając mi
oddech. A także : Nie chcę mieć dziewczyny,
która wpierdala chipsy do białego wina.
Wpatrzony w sufit jak w kant słońca

Opublikowano

Powrót na orga; ja Panią pamiętam doskonale, bo te wiersze umieszczane tutaj dały się zapamiętać. Ten też jest dobry. Dziwne, że całkowicie pominięty, ale nie ma nad czym ubolewać, bo taka właśnie jest praktyka na tym forum. Proszę zwrócić na siebie uwagę paroma komentarzami pod paroma wierszami, bo jedynie w taki sposób zdobędzie Pani krytyków. Dziwne to, ale ten portal właśnie tak działa. Pozdrawiam

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

ach, ledwo głupi ;]

ach do wiersza: parę miłych fraz (ba, nawet bardzo) i parę nieznośnych rymów z cyklu końca-słońca,
wypada przeciętnie :( szkoda psuć treści dla (takiej) formy.
pozdrawiam

No co Angelika? No co? ;P

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @jan_komułzykant Janko, miły jesteś, bardzo. Dziękuję :) @tie-break również :)
    • @Witalisa Wiesz ja czasem chciałbym coś wprost :) Bywa i tak. Chodziło mi też, a może przede wszystkim na duży akcent na tę wyjątkową piosenkę :) @Migrena Bardzo dziękuję za spodobanie się mojego wiersza niewiersza :) @Alicja_Wysocka Chcesz Alicjo, umówmy się, wyślę Ci pocztówkę :) To akurat jest do zrobienia :)
    • Do kosza!   Hrabia Łukasz Wiesław Jan Jasiński Herbu Topór 
    • Chcę drzwiami trzasnąć nadciąga jesień Ciągnę palcami napinam mięśnie Lecz mimo potu na moim czole Nie mogę ruszyć ani na jotę.   I nieprzytomnym wzrokiem pobłądzę Po kartkach ściennych stron kalendarzy Mimo iż w książkę je znowu wklejam Nic dziś się nie chce dalej wydarzyć.   Ani drgnąć nie chcą ani popuścić Może ktoś dopchnąć by pomógł dzisiaj A szparka mała pchają się przez nią Choć kolorowe to liczne liście.   A wolność była tak bardzo blisko Może na snopek może dmuchawiec A skrzydło ciągnąc miast wziąć za klamkę To między szpary włożyłem palce.   Cóż ja niemądry ręce już krwawią Ale odwrotu z tej sprawy nie ma Przyjdzie tak umrzeć lato wypuścić Choć tak niewiele zabrakło teraz.   Przymuszam palce miażdżę w szczelinie Dla dobra świata i życia mego A i po trosze to nie ukrywam Na chwałę szczepu z gruntu mojego.   Zapieram ciało palce sinieją Wkrótce drzwi trzasły dłoni już nie ma A za wrotami w obcej przestrzeni Kikuty palców leżą na ziemi.   Ręce podnoszę w triumfie krzyczę Aż dziw mnie bierze nikt mnie nie klepie Nikt nie buduje pomników chwały Nikt nie umieszcza na schodach sławy.   Wtedy dochodzi do mnie rzecz nowa Podczas gdy walcząc by domknąć wrota Ktoś dom rozebrał bez błysków fleszy Bo bez rozgłosu trwała robota.   Zafrasowali się obcy ludzie Przywódcy starych mądrych narodów Że choć ja żyję w ich dobrobycie Znów o trzy palce skruszyłem kopie.      
    • patrzę na niebo  miliony gwiazd    my ludzie    jesteśmy pyłkiem  we wszechświecie   pyłkiem  nadającym  mu sens    10.2025 andrew   
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...