Miranda X Opublikowano 1 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 tegoroczne upalne wakacje przeleżałam na trawie. nie podniosłam wzroku ponad nos, a nosa ponad czoło. wbijałam palce w ziemię, ciągnęło je do Chin. antypody były zbyt głęboko. godzinami myślałam nad wpływem koloru mrówek na ból po ukłuciu, wolnym tętnie rzek - corocznym i pachnącym zgnilizną, potem piaskiem. to działo się we mnie: ryby rosły jak trzciny, trzciny jak przeczucie, że świat ma jeden kolor, jeden zapach i tysiąc smaków, bo jest tanim cukierkiem. iluzją owoców w mdłych bryłkach cukru. rozgryzłam go i, jak moneta, znów utonęłam w pomarańczowych rzekach.
JacekSojan Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 ciekawe, co peel palił albo co zażył... :)) J.S "myślałam nad wpływem mrówek na ból" - w takiej postaci, zwięzłej, bo inaczej robi się prozatorskie, przegadane; "przeczucie, że świat ma jeden kolor, jeden zapach i tysiąc smaków, bo jest tanim cukierkiem. iluzją owoców w mdłych bryłkach cukru. rozgryzłam go i, jak moneta, znów utonęłam w pomarańczowych" - ostatnia strofa z "tanimi cukierkami" zarzyna tekst, gubi nastrój poetyckiej kontemplacji; więc może: "... ... ... przeczucie, że świat ma jeden kolor, jeden zapach i tysiąc smaków, bo jest iluzją owoców. rozgryzłam i jak moneta znów utonęłam" ------>tak to widzę;(???) J.S
komnen Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 e tam, jest ciekawie, to dobry obrazek, mrówki+ból a tanie cukierki sprowadzają to do właściwych proporcji na ziemię
Miranda X Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Panie Jacku, proszę zauważyć, że jest tu zachowana zasada rytmiczna 10 - 11 - 12 - 13 - 10. Pana koncepcja burzy zarówno zasadę jak (IMHO) treść, a motyw z cukierkiem jest sednem tego wiersza. Niemniej dziękuję za wizytę. Komnen - dziękuję :) pozdrawiam serdecznie.
paper_doll Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Chyba powoli staję się wielbicielką Pani twórczości. Jestem pod ogromnym wrażeniem. p.
Miranda X Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Pani Doll - Dziękuję, acz nie godnam :P pozdrawiam serdecznie:)
Rekomendowane odpowiedzi