Kla Ro Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 sytuacja liryczna następująca: leżę na trawie i wpatruję się w niebo jest lipiec może sierpień nieopodal na ławce siedzi Pan i badawczo obserwuje - mnie cisza ja jednak: wkładasz głowę w dłonie tylko po to aby urzeczywistnić swój stan ducha więzionego miedzy jedną dłonią a drugą w klatce palców szperających w materii może i podtrzymują głowę na karku utrzymuje res cognitas na swoim miejscu ale nie lepiej się puścić? zerwać kręgi szyjne skręcić powrozy i dać odciąć katu-światu Styks teraz nie pływa się starym Charonem modne są jachty albo deski do surfowania Cerber podpowiada, że nie ważne jak - ważne gdzie i zachęcająco merda ogonkiem przyjmując dolary za wejście można i tak przecież tu nikt nie dba czy masz jeden czy trzy oczodoły przyzwyczajeni do beznadziejnych klubów beznadziejnych filmów i muzyki beznadziejnych ludzi i jedzenia bez nadziei całkiem dobrze nam idzie Dlaczego by nie przystrzyc czarnego pudla i zagrać w kości z Brutusem? Dante straszył afiszem nad bramą żeby wchodzący porzucili nadzieję bramki nie piszczą, lotów nie odwołali Dante straszył afiszem nad bramą a nie taki diabeł straszny jak go malują dwudziesty pierwszy krok
Kla Ro Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 owszem to na pewno nie anakreontyk ;] pozdrawiam
JacekSojan Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 na pewno z Persefoną? nie z Dodą? podstawowe lektury (Dante) autor powyższego ma za sobą; teraz trzeba nauczyć się kondensacji i metaforyzowania, by spotkać się z poezją; zresztą - czytanie jest najlepszą szkołą; wystarczy sięgnąć do Obertyńskiej, Pollakównej, Świrszczyńskiej, Kozioł, Poświatowskiej; i wyciągać wnioski z poetyką np. Adama Kulawika w ręce; bo inaczej chyba "lepiej się puścić"; :) J.S
Pancolek Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jw na nie
Kla Ro Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie wiem czy wie Pan co Pan cytuję zresztą nie ważne... a Doda to ma klasę proszę mi nie pochlebiać w dzisiejszym świecie.... cud miód i orzeszki pozdrawiam też zdecydowanie minus
Rekomendowane odpowiedzi