małgorzata s. Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 śniłam własną śmierć rozmywały się w niej powoli znajome głosy miejsca przestawały być miejscami koniec? moja twarz w szerokich źrenicach syna śniłam że wracam coraz rzadziej w nucie lancome jakiejś frazie ukradkowej łzie śniłam że już moja kolej na talerz stawiany dyskretnie gdzieś obok modlitwa o przeoczenie sama się wyszeptuje24/25.12.2008 --------------------------------------- v.2Noc wigilijna śniłam własną śmierć. że już moja kolej. zapachy, kształty, miejsca, nawet cisza - rozpadały się, płowiały powoli. co na końcu? twarz w szerokich źrenicach mojego syna. próbował mnie odbić śmierci. stopniowo jednak i on znikał, a z nim moja twarz. dotarło, że na nic ten dziecinny bunt, że coś się zamyka za mną, że jeśli mam wracać, to w nucie lancome, w poezji, czasem jeszcze w kruchej pewności bliskich, że będę czekała. świt, czyli żyję. na języku przykry, gorzkawy posmak strachu. i modlitwy. o przeoczenie. sama się szeptała.
małgorzata s. Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 stanisława żak - dziękuję za konstruktywną uwagę, usunęłam powtórzone "miejsce"
allena Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 noc wigilijna? nie zazdroszczę snów; wydaje się, że są trzy:) a.
małgorzata s. Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. trzy? proszę pomóc, nie rozumiem
allena Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 śniłam własną śmierć 1 śniłam, że wracam 2 śniłam, że już moja kolej 3 takie ułożenie tematyczne poszczególnych strof skłoniło mnie do takiego wniosku. myślę, że to dobrze:) a.
M._Krzywak Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Przedstawienie co najmniej dramatyczne - śmierć jak dzwon spiżowy oblany ukradkową łzą. Nie dla mnie. Pozdrawiam.
małgorzata s. Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak. trzy w jednym, jakby nie patrzeć:)
małgorzata s. Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. gdybym opisała sen j a k i e j k o l w i e k innej nocy, unikałabym takich zwrotów, WIGILIJNA noc rządzi się swoimi prawami: zwierzęta przemawiają ludzkim głosem, pokłóceni krewni czasem nawet też; a najwięksi przeczuleńcy na punkcie kiczu - wzruszają się słuchając kolęd i oglądając Dickensa. Taka to noc. Niech pan o decorum pomyśli.
zak stanisława Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. sny właśnie mają to do siebie, w ciągu jednej nocy mam ich kilka a wszystkie kolorowe, aż się boję o zdrowie psychiczne :P wiersz pamiętam, więc to dobrze, Plus! najlepszego!
allena Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. sny właśnie mają to do siebie, w ciągu jednej nocy mam ich kilka a wszystkie kolorowe, aż się boję o zdrowie psychiczne :P wiersz pamiętam, więc to dobrze, Plus! najlepszego! nie jestem Autorką wiersza, ale dobrze się Pani boi:) a.
małgorzata s. Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. sny właśnie mają to do siebie, w ciągu jednej nocy mam ich kilka a wszystkie kolorowe, aż się boję o zdrowie psychiczne :P wiersz pamiętam, więc to dobrze, Plus! najlepszego! nie jestem Autorką wiersza, ale dobrze się Pani boi:) a. kobiety kochane, przecież ta anafora za każdym razem o tym samym;) umarłam -> wracam w pamięci bliskich -> przyszła na mnie kolej najlepszego noworocznie wciąż żywa małgorzata:)
zak stanisława Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie jestem Autorką wiersza, ale dobrze się Pani boi:) a. kobiety kochane, przecież ta anafora za każdym razem o tym samym;) umarłam -> wracam w pamięci bliskich -> przyszła na mnie kolej najlepszego noworocznie wciąż żywa małgorzata:) hihih i dobrze że żywa,! mi chodzi o to że psychologia mówi iż sny kolorowe, to podobno zaburzenia w psychice:P ale ja w to nie wierzę, to uzupełnienie... braku w czymś tam cmoook małgorzatko!
Jerzy Rybak Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Trzy ładne frazy (w tym puenta). I tyle.
małgorzata s. Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. byłabym wdzięczna za wypunktowanie, może się do (nowego) wiersza przydadzą.
małgorzata s. Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a niech tam sobie będą nawet i zaburzenia, nie oddam tych kolorów :) dziękuję za powroty
małgorzata s. Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 dziękuję Wam! pchełka: masz rację, coś by należało z tym jeszcze zrobić. dziewuszka: "zbyt sentymenmtalnie, żeby uwierzyć. jak czasem bardzo żywy udaje martwego" - no muszę się zgodzić, racja:) a gdybym w ramach poprawki tak zwariowała ten tekst? (pytam sondując, wiem, że to w konsekwencji zupełnie inny tekst, ale zastanawiam się głośno, czy może w tym kierunku warto go przekształcić):Noc wigilijna śniłam własną śmierć. że już moja kolej. zapachy, kształty, miejsca, nawet cisza - rozpadały się, płowiały powoli. co na końcu? twarz w szerokich źrenicach mojego syna. próbował mnie odbić śmierci. stopniowo jednak i on znikał, a z nim moja twarz. dotarło, że na nic ten dziecinny bunt, że coś się zamyka za mną, że jeśli mam wracać, to w nucie lancome, w poezji, czasem jeszcze w kruchej pewności bliskich, że będę czekała. świt, czyli żyję. na języku przykry, gorzkawy posmak strachu. i modlitwy. o przeoczenie. sama się szeptała. ??? coś lepiej???
JacekSojan Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 przeczytałem uważnie wszystkie wersje - i chyba ta pierwsza mi najbliższa; ale jednak pomysł wydaje mi się taki pozowany, dlatego zostawia sporo wątpliwości; wybacz; ta "ukradkowa łza" rozmywa tekst, a "nuta lancome" wprowadza poetyzowaną sztuczność; :) J.S
Jerzy Rybak Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. byłabym wdzięczna za wypunktowanie, może się do (nowego) wiersza przydadzą. 1. koniec? moja twarz w szerokich źrenicach syna - choć tutaj może wystarczyłoby: koniec? szerokie źrenice syna 2. śniłam że już moja kolej na talerz stawiany dyskretnie gdzieś obok 3. modlitwa o przeoczenie sama się wyszeptuje ---------------------------------------------- A, niech będzie: śniłam że już moja kolej na talerz stawiany dyskretnie gdzieś obok koniec? szerokie źrenice synamodlitwa o przeoczenie wyszeptuje się sama
Rekomendowane odpowiedzi