Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapachem dłoni listopada
jak siedmiopalcy liść złotawy
tak obejmuję cię z oddali -
zachód nade mną niemal krwawy...

I obejmuję cię milczeniem
jesiennych włosów purpurowych
co się położą wkrótce cieniem -
lecz teraz zachód kolorowy...

Szeptaniem wiatru wieczornego
gdzie rodzi miesiąc się szemrzący
tak obejmuję cię najczulej -
i płonie zachód gorejący...

I bladą gwiazdą - jak łzą nocy
Ja obejmuję ciebie z drżeniem
i jestem cieniem twoich myśli -
a zachód gaśnie naszym cieniem...

Opublikowano

Witam ! Bardz nastrojowy i cieply wiersz, ale widze kilka wersow do poprawy :
- w trzeciej zwrotce lepiej byloby "gdzie miesiąc rodzi się szemrzący"
- w ostatniej wyrzucilabym "i", "a" i troche przekomponowala, aby zachowac rytm
- zastanow sie rowniez za iloscia Cie, ciebie...
Mysle, ze moze nabrac jeszcze wiekszego blasku po drobnych poprawkach. Pozdrawia i zachecam do dalszego pisania. Arena

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Berenika97 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Na liniach czasu   Bardzo dziękuję!  Cieszę się . :)  Serdecznie pozdrawiam. :) @Mitylene   Bardzo dziękuję!  Świetnie, że zauważyłaś - chodziło mi o oddanie również tej miejskiej klaustrofobii, i samotności. Takiej beznadziei.  Serdecznie pozdrawiam. 
    • Iskierkę nadziei trzeba zostawiać, ona jest jak malutkie światełko w oknie. Ponadto, od jednej iskierki, da się zapalić inne - takie jak miłość i wiara.  Dziękuję :)
    • @Autor_Nieznany   Bardzo dziękuję!  Właściwie, to jest o AI , która manipuluje poprzez używany przez Filipa sprzęt. Tytuł "Agent" dotyczy tzw. agentów AI. Są oni obecnie testowani. Mogą przejąć komputer i działać według własnej woli.   Dziękuję za podpowiedź o robotach humanoidalnych.  Serdecznie pozdrawiam. :)
    • @Berenika97 Jakże aktualne i prawdziwe... Tekst super, bardzo mi się podoba. Ale czytając go przyszło mi do głowy:  zamiast spersonifikowanego komputera - ogólnie pojętego - może warto byłoby "wstawić" (albo dodać) coraz bardziej powszechną sztuczną inteligencję. AI pomijając wiele zalet - ze wszystkich stron nas otacza i osacza. Jest w systemie naszego smartfona, w grze, w programie. Co jeszcze bardziej przerażające - pojawia się również realnie wśród nas - ludzi - w postaci robotów humanoidalnych. Taka to moja refleksja :).   PS. Same w sobie te technologie nie są moim zdaniem złe, nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych itd. Ale na swój sposób zaczyna być to straszne. Na YouTube wpisz sobie frazę Edward Warchocki. Robot humanoidalny pokazany w różnych sytuacjach: w sklepie, na dworcu, rozmawiający z policjantami. To trochę przeraża.   Pozdrawiam serdecznie i zapraszam;)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...