Marek Wieczorny Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Niebo przecięte sierpem księżyca Płacze blaskiem gwiazd Źle poskładane życie Rozsypuje się Winogrona dojrzewają Czas jako wieczność Przepływa między palcami Chronosa Mój czas też – twój również Oba życia obie palące się świece Zieleni się gałązka wawrzynu Tam daleko za wzgórzem Chcemy tam dojść Ona biegnie Ja poczekam brakuje tchu
Jana Niechciał Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witaj Marku Obrazowo to napisane i z uczuciem, ktore aż boli kiedy czytam Twój wiersz. Pewnie tak boli właśnie "żle poskładane życie" "ona biegnie ja poczekam brakuje tchu" Pięknie. Pozdr..)))
Marek Wieczorny Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Pani Jano! Dziękuję za miłe słowa - one zawsze dodają nowych sił. Serdecznie pozdrawiam Marek Wieczorny
Roman Bezet Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witaj Marku, po przerwie - po zamyślonych nocach? - tak z wiersza wynika. Bardziej podoba mi się koniec od "Zieleni...". Wiem, że piszesz swoja frazą, ale może dałbyś się namówić na skróty? - usunięcie powtórzeń? - i całych dwóch wersów na początku? Spróbuję to zapisać "po mojemu" (to tylko propozycja! :) Źle poskładane życie Rozsypuje się Winogrona dojrzewają Przepływa między palcami Chronosa Mój czas – twój również Oba życia palące się Zieleni się gałązka wawrzynu Tam daleko za wzgórzem Chcemy dojść Ona biegnie Ja poczekam brakuje tchu pzdr. bogdan
Marek Wieczorny Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witaj Romanie! To, co zrobiłeś z mojego brzydkiego kaczątka, stało się piękną kaczuszką. Dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Serdecznie pozdrawiam Marek Wieczorny
Joanna_W. Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Proszę Pana, czytałam kilkakrotnie i swoją wypowiedź na temat tekstu podzieliłam - jak widać - na części. Porusza mnie w tym zatrzymaniu chwili to, że można na wiele sposobób przeczytać symbole tak delikatnie tutaj eksponowane. 1. Gałązka wawrzynu jest w tym tekście najważniejszym motywem, który splata się z wątkiem płynącego czasu. Przemijanie jest drogą wiodącą "za wzgórze", do celu (zwycięstwa). Nastrój wiersza , który tworzą obrazy nocy, wspomnień, rachunku sumienia, metafory życia i chwili obecnej, sprzyja głębokiej refleksji. Podmiot nie wybiega myślą w czas przyszły, zapisując minione , kontempluje teraźniejszość, bacznie śledzi i współodczuwa z adresatem/adresatką (przedostatni wers sugeruje, że to "jej" bardziej śpieszno dotrzec do końca wędrówki). 2. "Winogrona dojrzewają" - obraz wyłuskany z pejzażu księżycowej nocy. Nadchodzi czas winobrania... Zresztą księżyc jako sierp przeciął ciemność, by obrodziły gwiazdy. Płacz, który może wnieść różnoraki ładunek emocjonalny, tutaj pełni rolę dwojaką - z jednej strony to szloch nad mijaniem, z drugiej zaś wyraz zachwytu nad pięknem. 3. Forma - wg mnie - wymaga ponownego przemyślenia. Nie chcę podpowiadać niczego, ale zmienić można kilka ruchów, by wiersz pociągał nie tylko sposobem przemysleń, ale także jasnością kompozycyjną. 4. Proponuję "palące się świece" (życia) zastapić czymś równie gorącym, ale mniej alegorycznym i powszechnym. A.
Marek Wieczorny Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Pani Ewo! Dziękuję za miłe słowa... i protest. Serdecznie pozdrawiam Marek Wieczorny
Marek Wieczorny Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Pani Joanno! Poświęciła Pani aż tyle czasu za co bardzo dziękuję. Uwagi zawarte w komentarzu pomogą mi w powtórnym przemyśleniu tego wiersza. Cieszę się, że mogę liczyć na fachowe porady ze strony mądrych ludzi, a o to przecież chodzi na tej stronie. Serdecznie pozdrawiam Marek Wieczorny
Rekomendowane odpowiedzi