Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ŁUBUDU!!!
Piiięęęknie…!
Tak oto rozpoczął się kolejny (nie wiadomo, który) dzień mojej parszywej egzystencji. Na podłodze, w charakterze chodniczka pod łóżkiem.
Pozbierałem się z nieco lepkiego linoleum, otrzepałem szorty (robiące za piżamę) z okruchów wczorajszej pizzy i powlokłem cielsko do łazienki.
Z lustra spojrzała na mnie twarz zmaltretowanego i stanowczo niewyspanego faceta.
- Dzień dobry. – powiedziała tonem przywodzącym na myśl marsz pogrzebowy. Wydawało mi się, że gdzieś w tle zagrzmiał dźwięk zapomnianego dzwonu.
- Dobry? – zapytałem. Musiało to jednak zostać odebrane jako entuzjastyczna riposta, ponieważ twarz w lustrze kontynuowała wypowiedź, przeradzając ją zwolna w wywód.
- Dziś Wigilia! Dwudziesty czwarty grudnia! Wszyscy się cieszą, szaleją, nikt nie ma na nic czasu, zaharowują się, byle tylko napełnić brzuchy swej ukochanej rodzinki, którą najchętniej by zaraz rozstrzelali…!
- Chyba przepełnić. Z braku kałasznikowa. – zauważyłem mimo woli.
- …sprzątają, by olśnić nawet chomika, od którego oczekują gadania ludzkim głosem koło północy…!
- Biedny chomik. Jak można od zwierzaków wymagać takich poświęceń i poniżania się?
- …i tylko ty jeden nie masz dzisiaj wolnego! – zakończyła twarz niespodziewanie radosnym głosem.
- Bomba. Więc jak jeszcze mi dowalisz?
- Myj się, wysikaj i jazda zaprzęgać renifery!!!

Opublikowano

Kto Ci próbuje wmawiać takie głupoty?!!! W paszczę go i do studni, niech się moresu nauczy! :D

A co do kolokwializmów - ten tekst jest nimi wprost naszpikowany. Takie było zamierzenie. :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zaskoczyłaś mnie ;)
W ogóle nie pomyślałam na początku o świętym Mikołaju ;D Koniec nawet mnie rozbawił, ale prawdopodobnie to skutek zaskoczenia. Lekkie, krótkie, treściwe. Podobało mi się ;)
Pozdrawiam
Zuźka ;)

Opublikowano

Jeżeli czepiać się błędnego zapisu to:
Pisząc kwestię od pauzy i kończąc ją kropką, dalszy ciąg wypowiedzi po pauzie zaczyna się dużą literą.
np
- Dzień dobry – powiedziała tonem...
albo
- Dzień dobry. - Powiedział tonem...
nigdy tak:
- Dzień dobry. - powiedział tonem...
To tak jakby zaczynać zdanie małą literą.