teresa943 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 dni odcina kalendarz porywa kolejne wieczory i noce coraz bledsze pod bezsenną kołdrą zziębnięte pisklę sieroce w pustym gnieździe na swoim drzewie uwij konarami rąk dziuplę rozjaśnioną brzaskiem ocieplaj chlebem przez próg mnie przenieś zostanę
Koval_ZNowin Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 A czy w tym domu będzie kominek? samemu czas leci szybciej i mniej efektywnie. Kominkiem może byc ten chleb, ale i wśród uwijających konarów ciepło, warto zostac, jak w obietnicy na końcu pozdrawiam serdecznie:)
egzegeta Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 zastanawiam się nad celowością/sensownością szóstego wersu czy konieczny? skoro sierota, to i bez gniazda a jeśli już to dałbym - w pustym gnieździe. Wiersz też dobry piszę 'też', bo myślę o dotyku stokrotek;) Pozdrówka
teresa943 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciekawe spostrzeżenie. Kominek...hmm...mam nadzieję, że będzie :)), choć chleb i te konary zapowiadają ciepło, więc pewnie i tak warto zostać... Dziekuję. :)))) Serdecznie pozdrawiam -Krysia.
teresa943 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba masz rację, co do gniazda...zastanowię się. Dziękuję za pozytywną ocenę. :)) Serdecznie pozdrawiam.
Eliasz Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 +Mnie także się spodobał twój wiersz. Pokój z wami!
teresa943 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To dzięki Tobie :) Dziękuję. :))
teresa943 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. +Cieszę się i serdecznie dziękuję. Pokój z Tobą :))
zak stanisława Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 ładnie , bardzo ładnie, ciepło z klimatem, ale,,, myślę, że gwoli ścisłości, to dziuplę się wykuwa nie uwija, wiem metafory i tede ale.....przyroda ma swoje wymagania, ale, ja mogę się mylić, tereso, pozdrawiam cieplusio cmoook
teresa943 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No i czepnęła się...hehe:))), ale odeprę gwoli ścisłości:)... (patrz: Tezurus): uwij - ulepże, wij, buduj; dziupla - gniazdko, barć, mieszkanie; to tylko nieliczne synonimy :)), więc chyba może zostać jak jest...tak mi się...hehe...zdaje... Dziękuję. :))) Serdecznie cmokam -Krysia.
Baba_Izba Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Wiersz jest jednym z Twoich najlepszych, tak myślę, jednak jestem tego samego zdania co Stasia. Tezaurus w tym przypadku podpowiada: " zróbić coś", ale nie "zrobić w czymś" ( w tym przypadku dziupla - w drzewie). Można uwić w dziupli gniazdo, siedlisko. Dziupli się nie uwije. W poezji jednak wszystko może się zdarzyć, nawet coś, niezupełnie logiczne. Bardzo serdeczne uściski - baba
Mateusz-_Ulvhedin Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 bardzo ciepły i klimatyczny ten wiersz :) bardzo mi się podoba zgadzam się z egzegetą ;) "ocieplaj chlebem przez próg mnie przenieś zostanę" wspaniała pointa zabieram do ula i obiecuję, że pszczółki nie pogryzą się z pisklakiem :) Serdecznie pozdrawiam... :)
Marlett Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Teresko! Wiersz ciepły, wiele tęsknot i marzeń.na swoim drzewie uwij konarami rąk dziuplę -fragment nieco kontrowersyjny jednak przemawiający obrazem. Można zrobić dziuplę z dłoni i ukryć coś cennego, więc w odniesieniu do drzewa mogą być konary. PozdrawiaM.
Bernadetta1 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 za ten klimat cenię Twoje wiersze Krysiu:0:)...ładny wiersz:)pozdr.
teresa943 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No i właśnie, w poezji...zdarzyło się "uwicie" w znaczeniu przenośnym...ale, nie upieram się, tylko tak raczej przekomarzam się :)) Dziękuję. :))) Ściskam jak najserdeczniej -Krysia.
teresa943 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mateuszu! Radość, że się podoba, a tym bardziej, że zabierasz i jeszcze obiecujesz chronić pisklaka:))) dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)))
teresa943 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Właśnie o to chodzi. Dziękuję Marlett i sedecznie pozdrawiam :)))
teresa943 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Bernadetko i cieplutko pozdrawiam :)) -Krysia.
Rekomendowane odpowiedzi