Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Konkurs języka polskiego 2008/2009

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z ogromną prośbą do Was wszystkich i każdego z osobna.
Biorę udział w tegorocznym kuratoryjnym konkursie języka polskiego. I brakuje mi wierszy potrzebnych do napisania następnego etapu. Jeżeli Ktoś znałby stronę, gdzie zamieszczone są te wiersze lub byłby łaskaw wysłać mi je mailem lub tu zamieścić- będę bardzo wdzięczna. 6 godzin spędzonych w poszukiwaniu tych otworów nic nie dały, tak samo jak i zawiodła miejska biblioteka. Tomiki, w których wiersze są zamieszczone zostały wycofane, bo nikt ich nie kupował. Oto tytuły:

Bogdan Ostromęcki:'Hiob'
'Kain'
'Cena krwi'

Zamieszczona są w 'Twój głos na każdej drodze' lub 'Dom odnaleziony'.
Stokroć dziękuję z góry i pozdrawiam.

Katarzyna W.

Ja tam nie będę recytować. Dostanę z tego pytania, tylko ciekawe, jak na nie odpowiem, skoro tekstów nie będę znać. Ale recytować mogę, tylko, że nie bardzo jest gdzie. Sprawdzałam na allegro, ta książka jest już sprzedana. To jak znasz Ostromęckiego czy Ostromeckiego to możesz masz gdzieś tam pod ręka jego wiersze? Przyczyń się do literackiego rozwoju ludzkości. Ja o tym panu po raz pierwszy w życiu słyszę. Aczkolwiek w pierwszym etapie była 'Książka nad książkami' Kamieńskiej, więc teraz jest jakby kontynuacja tego. Bardzo proszę Wszystkich raz jeszcze o pomoc! Następny etap jest 20 stycznia, przydałoby się je przeanalizować, popracować z nimi, aja chyba tego nie będę mieć w ogóle. Zycie, życie, życie.

Analiza wierszy. środki poetyckie. Znaczenia słów i frazeologizmy, Bóg jeszcze wie co. A jeśli będą połączone wiersze, to stracę więcej punktów, bo co mi da, ten, który przeczytam, skoro Ostromęckiego znać nie będę? Jak mogą być tylko dwa egzemplarze na cały Internet? I to jeszcze wykupione? Bo konkurs jest tak skonstruowany, aby mógł wygrać tylko Kraków. Ale ciii, moralna cenzura. Niech przegrywają inni. Kraków górą!
Zycie, życie, życie.

Dzięki bardzo. W ogóle nic nie przeczytam i od razu wygram. A tak serio, to nie jestem alfą i omegą i nie wiem wszystkiego, co można z wiersza wyciągnąć, jeśli widzę go pierwszy raz i to w stresie na oczy. Czasem trzeba streścić koniec wiersza, bo oni podają tylko początek...różnie. W każdym razie, nawet nie ma takiej opcji, żebym poszła To pisać, nie widząc wcześniej tych utworów. Ale chyba na to się zapowiada...