Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

ślepa

Rekomendowane odpowiedzi

Strasznie dopowiedzone wszystko. Nie zostawia autorka ni krzty miejsca na obrazoburcze katowanie myśli przez czytającego, wszystko wyłożone jak na tacy.

Takie teksty źle się po prostu czyta.

Przykładowo:
Ku jego przestrodze
w oko wbiłam nóż,
by zmniejszyć ból okolic serca.

Po co konkretyzować. Bardzo intrygująco brzmiałoby bez tych okolic serca. A już bardzo groteskowo i atrakcyjnie prezentowałoby się:

Ku jego przestrodze
w oko wbiłam nóż
by zmniejszyć ból.

To samo w kolejnej strofie.

Minęły chwile.
Myślałam ze będzie na odwrót,
a jednak inaczej;
rany sie zagoiły
te w sercu.

Mówiąc, że coś miało być na odwrót, już mówisz że jest inaczej niż zakładano. Więc niepotrzebna jest kompletnie trzecia linijka. W dwóch ostatnich znowu te dopowiedzenie, jakie rany, co zrobiły. Z drugiej strony wywalając trzecią linijkę to ostatnie słowa są już bardziej wyraziste. Choć serce jest w tym wypadku bardzo nieadekwatnym umiejscowieniem w kontekście całego wiersza.

Puenta powtarza tytuł, zmień albo jedno albo drugie.

Albo jeszcze inaczej. Unikaj mówienia poprzez tytuł jaki i o czym ten tekst jest. Tytuł ma zapraszać. Jeśli już zaprasza to nie korzystaj z niego w tak oczywisty sposób, w jaki to robisz w puencie.

Najlepiej z tego wygląda sam początek.

Rozmawiałam z nim.

I te dopowiedziane, ale w bardzo ciekawy i dosadny sposób,

Z życiem rzecz jasna.

To chyba najbardziej wyrazisty wątek całego tekstu, bo reszta jest zwyczajnie do ponownego przemyślenia, ułożenia, może i napisania.

Ocena jest oczywiście moim subiektywnym odczuciem, bez żadnych złośliwości. Widać pomysł, i dużą miarkę talentu. Ale jeszcze trzeba mocno popracować nad stylem, bo z formą widać radzisz sobie całkiem nieźle.

No, ale to tyle mojego pastwienia się nad tekstem. Pozdrawiam serdecznie.