Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pazdziernikowe sny wciąż pod twoim najlepszym numerem.
Chyba dlatego, że liście właśnie umierają,
a ich matki płacząc,czule tańczą w kirach.

Wiatr, szare niebo i oczy we mnie, od ciebie.
Znam je, ciepłe, nadwyraz aktywne dłonie.
I zimne, prężne ciała, które zapowiadają
sobie skok najniższego instynktu
najsłodszej przynależności.

Pisarz musi przeżywać przygody by płodzić.
Pisarz lubi przeżywać nowe sytuacje.
Pisarz nie jest pozycją w spisie katastralnym.

Ogień, pożar blisko domu - to ty
rozniecasz, by wszystko ugasić
z resztą tego, co ze mnie zostawiłeś.

-To już wszystko.

Tylko rano jeden kryształowy kieliszek
z dużo cieplejszym kolorem w środku,
niż ten, który mieszka we mnie
gdy zaczyna się świt,

nasza rozmowa, wymiana wrażeń

Opublikowano

Strasznie przekombinowany ten tekst jest.

Pierwsza strofa naprawdę dobra. Ale już następna bardzo psuje klimat. A dalej jest już tylko gorzej.

Strofa z pisarzem jest praktycznie zbędna, kompletnie nic nie wnosi do treści tekstu.

Za dużo różnych temperatur i kolorów w bliskich odstępach, które się po prostu mieszają.. Rozumiem że autorka chciała zrobić z tego ckliwy erotyk, ale coś tu jednak nie wyszło.

Radziłbym się zastanowić nad tym, aby z pierwszej strofy i puenty zrobić całkiem osobny wiersz, a z reszty, która trąci erotyką, zrobić erotyk z prawdziwego zdarzenia. Powinno być wtedy o wiele ciekawiej.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Migrena  tak Jacek trochę tak. Twój wiersz jest genialny i do powrotów nie raz i nie dwa. Dziękuję
    • @Alicja_Wysocka   Alu. wiesz przecież, że tym tekstem prowokowałem do myślenia. Do zastanowienia się ludzi nad swoim własnym losem. Jak czytam o cholernych deprawacjach ludzkości, o mordowanych dzieciach palestyńskich, o zegarze totalnej zagłady ludzkości którego wskazówki nigdy w historii nie były tak blisko końca świata, o odejściu ludzi od Stwórcy....... to lęki we mnie są wielkie. I o tym piszę :)   dziękuję:)
    • @Migrena   Przeceniasz mnie trochę, ale dziękuję.         @huzarc  historia tego koncertu skrzypcowego  jest niezwykła. Robert Schuman podobno przemówił zza światów, że napisał koncert skrzypcowy.  Został ukryty przed światem przez Josepha Joachima przetrwał czasy, pożogi wojenne. Tak. Dziękuję      
    • @Annna2   to jest niezwykłe ! Z taką łatwością rozrywasz teks na strzępy żeby wydobyć jego  esencję i przesłanie autora. Robisz to z mistrzowskim wdziękiem. Z analizy Twoich komentarzy widzę, że piszesz jedynie cząstkę z tego co widzisz i odbierasz. Myślę, że to z powodu Twojej elegancji rozumu. Jesteś genialna.   Co do mojego utworu. Napisałem jego dalszy ciąg. "Kronika nowego Boga". Z nowymi elementami dzisiejszego świata. Ale z samej istoty niepowtarzalności naszego istnienia to proza bardziej sf.   Aniu. Dziękuję pięknie :)       @huzarc lubię Twoje komentarze. Są "mięsite" i zawsze z głębokim rozumieniem tekstu. To pięknie świadczy o Twojej inteligencji. Podziwiam ! Dzięki wielkie za koment. :)     @tie-break   no pewnie, że całe szczęście :) Ale tak naprawdę to nie ma na świecie człowieka który wie co wydarzy się "jutro". Jesteśmy już tacy "mądrzy" ale tego co się wydarzy nie mie nikt. dziękuję, że zajrzałeś :) dziękuję za koment.    
    • @Migrena Trudny wiersz jak dla mnie.  Ale powiem Ci jak rozumiem - Bój nie zniszczy świata, stworzył ziemię na wieki, raczej zniszczy tych, którzy niszczą ziemię - coś jak właściciel wywali złych lokatorów. Nie lajkuję, bo nie trafia do mnie, ale byłam, czytałam  :)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...