adolf Opublikowano 20 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Zmierzch Kiedy listków było na laurowym drzewie Mało, bo w oczy, zieloność zbyt żywa Kłuła – więc zrywali - któż był ten kto zrywał? – Powiem: człowiekiem. Wiem, że to nie wiele. I W ten dzień się nigdy nic nie miało zdarzyć Kwiaty kielichy zacisnęły w pięści Z tysiącem liści - Boskich tatuaży Miały odepchnąć, niebios brzuch tak ciężki. Który daremnie ludzkość przez lat wiele trzymała w rękach, w górę podniesionych jakby wierzyła, że w tym pustym ciele ciągle się kryją zestalone modły. I na czas końca, sznur jak u szubienic Nawlekli sobie na gardła, jak igły Sznur był kamienny, spleciony z kamienic W który wklejone ich uczucia były. II Gotowi prze-kląć, wy-kląć nie umieli Siebie spod siebie i wydobyć serc Zrzuciwszy Słońce, nowe skleić chcieli Z oczu spękanych skrą żelaznych świec. Tak więc zamknęli dzień w kagańcu nocy I w kaftan czarny błękit przy-odziali Skryły się szczątki w klatkach chłodnej rosy tej nie-bies-kości, co ją cieniem starli. I nie wiedziały zastygłe gór k-arki Czy już wynieśli, czy będą je nieść Choć na ołtarzu, ogień już się palił Nie były pewne, czy stos, czy też chrzest? Czy może właśnie, w tej chwili, co znika Gdy dzień się wita na swoim pogrzebie I światło z oczu niczym łza odpływa Zabłyśnie milion planet w tej planecie? A może właśnie w pewności zastygli Jednego pojąć, nie mogli, nie chcieli – Że mając niebo, trzymaniem go żyli a ciała klatka... to tylko jest... relikt?
JacekSojan Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 udajesz Norwida, ale piszesz o niczym; szukaj swojego języka, stylu - gdyż jak Norwid mawiał: styl to człowiek! pozdrawiam! J.S
styks Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 mnie się wydaje że adolf nie udaje (nawet nicka Norwid nie używa - przypomina) Norwid nie żyje sto pięćdziesiąt lat prawie dobrze że ktoś przypomina i styl i człowieka czy o niczym? dla mnie o człowieku i jego stylu
adolf Opublikowano 21 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ehh wolałbym jwednka odpączkowac od Norwida i sklecić coś noewszego :) pozsdr.
adolf Opublikowano 21 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ehh wolałbym jwednka odpączkowac od Norwida i sklecić coś noewszego :) pozsdr.
Baba_Izba Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 przeczytałam, serdeczności - baba
Rekomendowane odpowiedzi