Pancolek Opublikowano 16 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Ipejzaż zimowy rozpostarł się w lesie nagie konary dębu zerkają na zadziorne jodły które szepczą między sobą o chrystusie śnieg ciąży co chwilę lawinami spada z karku friedrich nie przejmuje się przemoczoną siłą wiatru tylko maluje roztrzęsione słowa szuka palcem drewnianej chaty jak pędzel suchego fragmentu kory II popijam herbatę i podziwiam wielki obraz świata tak się zaczęło
Jimmy_Jordan Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 I super, w każdym razie część pierwsza, bo nie jestem pewien czy wiersz potrzebuje kontekstu i tej herbaty, którą notabene chyba wszyscy wchłaniamy dzbankami ;) jesteś coraz bardziej stateczny czy statyczny nawet w doborze słów podoba mi się to zdrówko Jimmy
lubię latawce Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 śnieg ciąży co chwilę lawinami spada z karku friedrich nie przejmuje się przemoczoną siłą wiatru tylko maluje roztrzęsione słowa szuka palcem drewnianej chaty jak pędzel suchego fragmentu kory to jest zajefajne! i ten friedrich - gratuluję doboru bohatera ^^ trochę pomarudzę, a jakże: nej podoba mi się "przemoczona" siła wiatru znaczy pan epitet mi się nie podoba; teraz II. fajnie to można odczytywać z perspektywy Boga (który rozpostarł już pejzaże i podsłuchuje las, który szepcze - o czym - Bóg wie - no właśnie) no ale ale, czy myślisz, że On naprawdę tak... herbatkę? ;-) (wybacz poziom elokwencji tego komentarza, ale moja prawa ręka myśli o makijażu a lewa pisze toto, co już btw. winno pojawić się rano) zdrówko! angie
Waldemar Talar Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Myślę że Jimmy ma racje z tą herbatą Pancolku. Bo reszta słodziutka i wzniosła. pozdrawiam
Almare Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 pejzaż zimowy rozpostarł się w lesie nagie konary dębu zerkają na zadziorne jodły szepczą bogu śnieg ciąży co chwilę lawinami spada z karku friedrich nie przejmuje się (soczystą/przemożną) siłą wiatru tylko maluje roztrzęsione słowa szuka palcem drewnianej chaty jak pędzel suchego fragmentu kory II przełamuję słowo i podziwiam wielki obraz świata -trochę pozmieniałem; w tych samych miejscach co moi poprzednicy, czytając wiersz, miałem problemy. -pozdrawiam.
Baba_Izba Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Pancolku, cieszę się bardzo, że nadal jesteś w formie i masz nowe pomysły. Pięknie malujesz! Jeśli zdecydujesz się nie pić herbaty, moim zdaniem, coś by należało dać na koniec. A może przenieść tam pierwszy wers? Chyba to nie fajny pomysł, ale zawsze coś. Naprawdę pięknie malujesz! Serdecznie pozdrawiam - baba
lubię latawce Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 jesio jedna sprawa: w tytule nie powinno być apostrofa :) /ich glaube ;P
Pancolek Opublikowano 18 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Jimmy; faktycznie forum się skisiło. A masz jakieś namiary na kogoś, kto np. Tobie pomaga się dalej rozwijać, udziela rad itd.? Dzięki wielkie za ważne słowa grabulą :) Angie; święte słowa ;) Poprawię jak tylko wena przyjdzie, bo nie chce już żadnego wiersza odwalić. W ogóle w tytule mam błąd ortograficzny? Jest jakaś zasada regulująca, kiedy w nazwiskach stosujemy apostrofy, a kiedy nie? strasznie mi się to przyda, jeśli wiesz. Dziękuję za obecność :* Waldku; dziękuję grabulą ;) Almare; przedumam Twoją wersję ;) Dzięki! Izuniu; gdzie Ty się podziewałaś?! Wielkie dzięki za opinię :) Pancuś
lubię latawce Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 ja wiem o jednej zasadzie: jeśli wyraz wymawia się do końca (jak np. fridriś, nicze) to nie dajemy apo; i mamy (Dop.) Friedricha Nietzschego; (N) z Friedrichem; z Proustem, z Werterem; jeśli końcówki się zjada w wymowie (czyli przeważnie nazwiska francuskie lub angielskie zakończone na "e" nieme - czyli e, bo w ang. nie wymawia się e końcowego - chyba zawsze ;P), to dajemy apo (o ile nie da się ich spolszczyć; bo np. wolno pisać: o Monecie, o Descarcie - nie Descartesie! :p) ale wracając do przykładu to np.: z Jacques'em, z Moore'em; itd. jak na y się kończy, to apostrof śmiało: Henry'ego, Kennedy'ego; ale o Henrym, o Kennedym ;o) mogę Ci jeszcze opowiedzieć o Charlesie, ale to nudna sprawa ;P hii :P /namąciłam? zdrówko!
Pancolek Opublikowano 19 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale jesteś super :)) Dzięki wielkie! Od tej pory będę świadomy, że takie zasady istnieją i lepiej nie ufać przeczuciu. ps: dawaj o charlesie, jeśli Ci się chce, bo się napisałaś i tak niemiłosiernie :p
lubię latawce Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 no, Charles, to ciekawy typ: imię to wygląda identycznie w ang. i fr. angielskie Charles [czarls] odmieniamy bez apo, czyli widzę charlesa, rozmawiam o charlesie francuskie Charles [szarl - wybacz, że podaję wymowę, ale nie wiem, jakich się języków uczyłeś] odmieniamy z apo ;/ widzę charles'a [szarla], rozmawiam o charles'u [szarlu - ależ nienaturalnie :(] p.s. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no, aleś odkrycie zrobił :D :P papa, endżi
Rekomendowane odpowiedzi