Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

rozwarzania na temat

BlackSoul

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wystarczy życia by się w sobie zdusić i uwolnić - wolność doby, minut na zamkniętych spustach. Oniryczność czasu który wciąż jakoś nam się mali, rozmywa w ciekłe dni. Na oknach czerń nieba i noc w balejażu, kolorach poranka.
Zabraknie nam życia kiedy rozpędzimy się zbyt szybko by się nie móc zatrzymać. Do maleńkości będziemy się rozkładać i kurczyć. W śmierci wrócimy stąd skąd przybyliśmy. Wiem, ja też nie znam tego miejsca, ale każdy z nas , na czas wie gdzie to jest.
Mijają lata , liście co roku spadają na ziemie, kurczą nogi, zwijają języki, zabarwiają sobie kręgosłup. Co roku ponawiają starania, żeby się utrzymać do czasu. Potem w bezwładzie , zdarzenia napędzają czas, aż przebiega bezopamiętania.
Rok - niezliczona ilość wzlotów i upadków, niezliczona ilość chwil niedoopisania , nie do przeżycia. Skumulowana materia , bezimiennych , chorych, zgody i padanie na pysk. Czy śmierć jaskółki nie jest ważna tak jak śmierć człowieka ? To i tak umiera materia z której zostanie milimetr gleby, unoszący nasze domy. Jeszcze rok temu mieszkałam na nizinie. Teraz wyżyna, kto wie może jutro góry?
Wciąż te same lata, jeszcze szybsze w zanikaniu.

Umierają nam na rękach liście , a my nie mamy czasu nawet położyć ich na ziemie.