Marcin Gałkowski Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 nieczynny wyciąg metalowa budka niżej dach jaśnieje rdzą i zielskiem ale ludzie są daleko ale ludzie nas nie znają żadnych dużych miast żadnych tablic czy nazw ulic spróchniały mostek gdzieś w górach zdziczała lokomotywa i torf w węglarce a namiot będzie z chrustu i kamieni z kamieni i chrustu weź ten nóż co jest do chleba ty która pamiętasz jak mnie tu przywieźli miałem tylko bukłak i piosenkę w tej piosence ktoś był za ścianą słyszałem jak się rozmnaża och tak zróbmy to dzisiaj zróbmy to jutro och zróbmy to wczoraj teraz mam kapelusz i mam słońce teraz mała knajpka przy ryneczku espresso już mogę mówić (Bieszczady 2008; Gromadzyń)
Messalin_Nagietka Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 ale się rozgadałeś gadasz jak maszynka do lodów a może lody do maszyny? MN
BARBARA_JANAS Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Przystenek plus. Natłok słów tym razem nie przeszkadza. Pozdrawiam
Marcin Gałkowski Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 MN: a może tak jakoś konkretniej, co=)? dużo słów, pojąłem. to tak jak 'za dużo nut '?:) Barbara: dziękuję:). a tak się ograniczałem z ilością słów no...=). ale cieszę się, że nie przeszkadza. i za plusa dziękuję. dzięki za komentarze pozdrawiam
adam sosna Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 obojętnie jak pocztówka z zeszłorocznych wakacji - moje wrażenie
Marcin Gałkowski Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 bo to w sumie miała być taka trochę pocztówka;). tylko z tegorocznych=). ale rozumiem o co Ci chodzi. dzięki za zajrzenie i komentarz. pozdrawiam
Espena_Sway Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 spójny tekst, Marcinie. zaczynając od tytuŁu, a kończąc na puencie - czuję zmiany, inne miejsca, osoby. miasto z poprzednich wierszy jest teraz w Bieszczadach. tylko, że tam są inne miasta; bardziej miasteczka, piękne, malownicze, folkowe. i oddajesz to bardzo dobrze. pozdrawiam Karolcia :*
Marcin Gałkowski Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 cieszę się, że tak uważasz=). do tego jeszcze czytanie Paustowskiego i wychodzą takie rzeczy;). choć z drugiej strony, to nie tylko czysta sielanka, folk, malowniczość etc. klucz do całego tekstu jest w puencie, miejscu i - zwłaszcza - jego historii. ;*
Rafał Różewicz Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 zawsze podobały mi się "pocztówki" wiersz jest ok, raczej nie czuję tutaj zbytniego rozgadania, fajne powtarzasz słowa, ale np w tym momencie: och tak zróbmy to dzisiaj zróbmy to jutro och zróbmy (...) -- w tym wersie wg mnie już och nie jest potrzebne, bez niego będzie lepszy efekt słowny, czy jak to nazwać:) na korzyść wiersza przemawia również jego usytuowanie. aczkolwiek z drugiej strony szkoda, że dowiaduje się o tym, że są to Bieszczady w dopisku i w tytule. pozdrawiam. dałbym plusa, gdybym mógł.
Marcin Gałkowski Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 hej, wielkie dzięki. nad 'ochami' jeszcze pomyślę, może faktycznie trochę przesadziłem. nie wiem, w sumie słyszałem, że dzisiaj dopisek pod wierszem (data, miejsce etc.) jest już integralną częścią wiersza i ma wpływ na treść. więc skoro on tam jest, to ma coś oznaczać=). zresztą, nawet jeśli nie, zawsze zostaje tytuł. to za mało?=) dzięki raz jeszcze i pozdrawiam Marcin
Jimmy_Jordan Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 oswoiłem się już chyba z twoim pisaniem towarzyszu, przypomina mi czasem chińskie menglongshi i wiersze BEI DAO. twoje wiersze są smaczniejsze jeśli czyta się obrazy, kiedyś pamiętam, brakowało mi zrozumienia ;P ale tutaj jakby proza...choć i obrazów nie brak i cytatu z nalepy Jimmy
Marcin Gałkowski Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 w sumie dzisiaj granica między prozą a poezją jest czysto umowna=). tak, masz rację, wolę obrazy od słów. no i zastanawiałem się kto ten cytacik wyłapie:) wielkie dzięki za koment (i za plusa=) pozdrawiam
hipokrytka Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 poczyłam klimat i to istotne :)
Marcin Gałkowski Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 cieszę się=) dzięki za zajrzenie, pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi