kyo Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 i twoje wyskoki w błędnik noc przy małej wódce wśród małomównych chmur drżą okiennice i ponad niebem pulsuje neon Mówiłeś: jeszcze zdołasz wydobyć z pamięci zdążysz przed ostatnim kursem! zarówno ty i śmierć małomówna wskaże kierunek – do diabła idź za światłem! Mówiłaś: zarówno ty jak i twoje klechdy o śmierci co rozpoczyna przemarsz rozpalonym frontem: stoi przed nami ziemski strój: noce ich cienie - zarówno ty jak i ja przejdziemy chłodny trawnik i urwisko – aż zajdzie cień. znajdzie
adam sosna Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 jeszcze zdołasz wydobyć z pamięci zdążysz przed ostatnim kursem! zapamiętam :)
Fanaberka Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 przejdziemy chłodny trawnik i urwisko – aż zajdzie cień. znajdzie bardzo dobry fragment wiersza.
kyo Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki, pozdrawiam
kyo Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję, pozdrawiam:)
Ilionowski Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 trudno wydobyć z siebie jakiś słowa, bo żeby je z siebie wydobyć i nie wyjść przy tym na idiotę, należałoby znaleźć chocby najmniejszy powód dla tej oralnej maieutyki. tu powodu takiego brak nawet w odmianie tyci-tyci
kyo Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pana komentarze stają się nudne:( pozdrowiony;)
Eugen De Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 [i/]i twoje wyskoki w błędnik noc przy małej wódce wśród małomównych chmur drżą okiennice i ponad niebem pulsuje neon....czy między dwoma spójnikami "i" nie ustawić wszystkiego w mianowniku? czyli: "i twoje wyskoki w błędnik noc przy małej wódce wśród małomównych chmur drżące okiennice i ponad niebem pulsujący neon" Mówiłeś: jeszcze zdołasz wydobyć z pamięci zdążysz przed ostatnim kursem! zarówno ty i śmierć małomówna wskaże kierunek – do diabła idź.....czy ta sylaba "idź" w inwersji dobrze tutaj dźwięczy? za światłem! Mówiłaś: zarówno ty jak i twoje klechdy o śmierci co rozpoczyna przemarsz rozpalonym frontem: stoi przed nami ziemski strój: noce ich cienie -... ja bym napisał : "nocne" zarówno ty jak i ja przejdziemy chłodny trawnik i urwisko – aż zajdzie cień. znajdzie Pozdrawiam.
BARBARA_JANAS Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok pozdro
kyo Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ad. 1 raczej nie, choć może tak było by poprawnie, ale moje czucie słowa jest inne;) ad. 2 chyba dobrze, mi psuje jak jest, ale podumam jeszcze. ad. 3 decydowanie nie dzięki za wgląd i propozycje:) pozdrawiam
kyo Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. aha, to ciekawe. pozdry
kyo Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nic się nie stało;)
kyo Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok pozdro jw. dzięki, pozdrawiam
ZORRO57 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Dział Z - punkty za (4): adam sosna, Stefan Rewiński, Marlett oraz Sosna, BARBARA JANAS,
kyo Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za wyczerpujący komentarz:) pozdry
Witold Marek Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Jest lot własną konsekwentną bajką, gdzie o stopień wycieniowania nie można mieć pretensji. Bo to już problem czytającego, z jakim wyciszeniem podchodzi do lektury. Trzeba umieć poznać grzbiet smoka po cieniu, rycerza po odblasku zbroi. Ale są zlepy plastelinowe w składni, szczególnie tu niewdzięczne: * „zarówno ty i śmierć małomówna” – „zarówno” nie łączy się z samym „i”; * „stoi przed nami ziemski strój” – lepiej by inaczej jawił się niż stał, bo to trochę śmieszy; * „noce ich cienie” – interpunkcja ascetyczna, ale skoro jednak jest, to tu aż się prosi dla ukierunkowania; * „zarówno ty jak i ja przejdziemy chłodny trawnik” – ponownie „zarówno” (tym razem skompletowane), ale nawet nie o to mi chodzi, bo odstęp jakiś jest – tylko o to, że to wprowadzenie subiektywnie tłamsi końcówkę, powoduje efekt uroczystego przemarszu mrówek. Dlaczego nie po prostu „oboje przejdziemy chłodny trawnik” czy coś w podobnym skrócie? Skoro ma być prawie wszędzie (bo nie do końca) pianissimo, to odbiorca nie może kleić się i potykać. Komplement dla umiejętnych wygaszeń swoją drogą. Pozdrawiam.
kyo Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tekst jest już stary i mocno pozmieniany, oficjalnej wersji nie ma, ale moje widzi-mi-się takie jest;) faktycznie nie wszystko komponuje się z oficjalną dyrektywą, ale ale, jest moje, co nie znaczy że forma "ludzka" nie istnieje;) wkrótce wkleję poprawną wersyję. pozdrawiam i dzięki za komentarz:)
Rekomendowane odpowiedzi