Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dwa to dwa razy będę żył
dał wielce szczodrobliwie Pan
powiedział nie marnuj szans
biją radością ruszyły
w tan

zaświeciły dużo myśli
tęsknoty zwą pragnieniami
oby długo uderzały
śpiewają rytmy z ochoty
gram
Adam Sosna (lipiec 2008)

Opublikowano

ciekawy wiersz
trudny i łatwy w czytaniu

przeczytałam tak:

serca dwa to dwa razy będę żył
serca dał wielce szczodrobliwie Pan
powiedział nie marnuj szans
serca biją radością ruszyły
w tan

serca zaświeciły dużo myśli
serca tęsknoty zwą pragnieniami
serca - oby długo uderzały
serca śpiewają rytmy
z ochoty gram

tak to sobie ułożyłam
przepraszam

Opublikowano

właściwie tekst nalezy określić mianem : wybitny! świetnie nadaje się - pod warunkiem, że go ktoś przetłumaczy na niemiecki - na hymn Oktoberfest. już widzę te ociekające tłuszczem z golonki wary sąsiadów zza odry, którzy podśpiewują trzymając się pod ręce: "zwei herzen, zwei mal will ich leben, heili heilo heila"

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

no no toć przeszedłeś, kochany sam siebie, a któż to haila śpiewa? tęsknota za czymś? buuuuu
jakby z Adolfa coś:)
mowa o tym wielkim pisarzu co "Mein Kampf" napisał?
:):):):):)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Amber Słyszałem część tej historii i miałem kasetę Fogga. I z tytułu samobójstw nie chciałem jej wrzucać na fb. Ale piosenka obiektywnie rzecz biorąc jest mega udana. Tam to wszystko gra :)) @Gosława Tak, to akurat fakt. Zarzuca się czasem, ale ziarno zostało zasiane, a konie dawno poszły po betonie. Jest dużo procesów bezpowrotnych... :))
    • Nie wiem, ile czasu spędziłam na czytaniu tego wiersza... na pewno bardzo dużo. Jest w nim taka ilość emocji, jaką rzadko można spotkać na tym portalu. Aż się wdzierają w człowieka czytającego. Trzeba je odganiać, żeby nie zabolały. Ale one i tak siedzą wszystkie wpatrzone, jakby pytały... "no i co z nami zrobisz?" Niesamowite.   Pozdrawiam :) Ps. Wypada tylko podziękować autorowi, za podzielenie się cząstką z wnętrza.
    • @Leszczym oj tam oj tam z niektórych rzeczy się nie wyrasta

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• znaleźć w lesie wyjątkowo duży, najlepiej omszały kamień. i ustawiać pod nim znicze. w imię pustki, na znak pamięci o Niedomyślonym Do Końca. niech absolutnie nie zrodzi się z tego kult, nie będzie jak w filmie Motór, fabuła małego szaleństwa – w żadnej mierze komediowa, pseudopomnik czy pseudogrób, wotywny, totemowy kamulec nie stanie się celem pielgrzymek wyznawców niedoreligii, która rozleje się po kraju, świecie. chodzi o głazisko przeładowane nieistniejącym znaczeniem, aż kipiące od udawanej mistyki, pełne tętnienia juchy w żyłach niezaproszonych gości, niewywołanych duchów. o wabienie spadających gwiazd, o zgrabione palcami z powietrza Nic i Nic, nadanie im spoistego kształtu. nie pomyśl, że chodzi mi o potrzebę religijności, ja, ateusz od piętnastego roku życia nagle poczułem tęsknotę do wysławiania mrzończadełek, czczenia ludzików z fal mózgowych. bardziej o wydrwienie tego. zanurzenie dłoni w bezsensach, odleglinach. uśmiechnij się widząc świeczuszki z dyskontu zapalane o północy w środku lasu. pomyśl, że zaraz coś wybiegnie z mroku i... nie, nie zaatakuje nas. przeciwnie – da się pożreć.  
    • @Leszczym  Moja Babcia słuchała To ostatnia niedziela Mieczysława Fogga, ta piosenka powstała na bazie Gloomy Sunday, śpiewała ja mała Norweżka, a oryginalnie piosenka została napisana przez dwóch Węgrów i była zakazaną, ze względu na to, że ludzie, słuchając jej popełniali samobójstwa, to tak na marginesie ku ścisłości. Wzmianka o babci sympatyczna.:)    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...