kasiaballou Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 teza ogranicza obwodem krzywe na być przez sokratesa - on budzi nudzi marudzi zaklina panteon toczysz droczysz wodzisz odpadasz przez sokratesa - on budzi nudzi marudzi i drąży burzy poza spoza krąg jednostajny określa przekreśla i pęka przez sokratesa - on budzi nudzi marudzi dialogiem geniuszu teza maniaka jakiś wiersz wers o nic nie wiem zbudzony znudzony zmęczony - przez sokratesa
teresa943 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 zanurzyłam się w filozofię...zaraz utonę..."przez Sokratesa"; no tak, świadek prawdy... nie umiem odnieść się (przynajmniej na razie) do wiersza - "przez Sokratesa"... swoją drogą jaka to ulga móc na kogoś zwalić winę za własne niedociągnięcia, hehe... :)) serdecznie pozdrawaim -teresa
kasiaballou Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. odgromnik, odbombnik ;O "przez sokratesa" - poczekam na interpretację - dziękuję bardzo za wgląd - pozdrawiam kasia
gabriel p. Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak szczerze, to "wiem, że nic nie wiem"... ;-))) czyżby biografia filozofa? Sokrates wszelkie stawiane mu tezy przyjmował jako prawdziwe, a potem zadawał takie pytania swemu rozmówcy, aby wyszła jego racja. pytania były pozornie łatwe (tak/nie) a rozmówca zwykle zostawał publicznie ośmieszony. taka nauka pokorności pomieszana z etyką i logiką... te znudzenie i zmęczenie to nawiązanie do stoicyzmu? być człowiekiem jest dobrze, a być rośliną już nie? to chyba nawiązanie do poświęcenia rzeczy mniej ważnych dla dóbr moralnych. a może raczej to cynizm i sceptycyzm? kończę strzelanie. proszę o podpowiedź. pozdrawiam :-))
kasiaballou Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 jestem pod wrażeniem ;O! rozmontował Pan zaskakująco trafnie - tak trzy strzały na pięć; czwarty nawiązuje bezpośrednio do otaczającej nas rzeczywistości, myśli filozoficznych o podłożu emocjonalno - egzystencjalnym (szczypta dekadencji) a piąty - pozwoli Pan - zostanie tajemnicą aŁtorki ;) wielkie dzięki, już myślałam, że nazbyt przemetaryzowałam pozdrawiam kasia.
gabriel p. Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. panteon był świątynią ku czci boskich patronów rzymu, a w rzymie dobrze się wiodło. czyżby etyczne dążenie do szczęscia i pożytku? zgadłem czy za bardzo kombinuję? :P pzdr :-)))
kasiaballou Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. panteon był świątynią ku czci boskich patronów rzymu, a w rzymie dobrze się wiodło. czyżby etyczne dążenie do szczęscia i pożytku? zgadłem czy za bardzo kombinuję? :P pzdr :-))) nie mogę ujawnić całego zamysłu, ale Pana "kombinacje" są frapujące, jednak nie przedkładałabym metafor zbyt dosłownie, jak nie można doszukiwać się dosłowności u Sokratesa, wszak jego piórem był uczeń Platon, oczywiście znaczenie panteonu jako namacalnego "Olimpu" i owszem pozdrówki :) kasia.
Rekomendowane odpowiedzi