Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 zasnuta dymem i pajęczyną tonąca przestrzeń w dusznych oparach zaciąga ciężką kotarę kropli przed opowieścią śnioną niespiesznie rozmyte myśli i pragnieniami otwarte drzwi do cud-krainy doliną rzeka zatacza koła nad rozlewiskiem wstają zamglenia z podmuchem wiatru zatańczy zjawa rozchyli z wdziękiem swoje muśliny oczy przesłoni rzęsą zwierciadła opadnie w chwili opamiętania błąd popełniony skruszy kamienie woda bezwładnie dalej się toczy wiatr mocno usnął – zapomni rana bo było warto zaszaleć wczoraj ciężko jest razem - źle w samotności
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 doprawdy? tam jest i znudziło mu się być w warsztacie i P
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 pchła szachrajka no tak to jeden z naszych pierwszych wierszy ciągle go zmieniamy i ciągle kojarzy się może się nie podoba klimat wyraźnie romantyczny ale tak zostanie :) możemy zmieniać słowa szyk słów ale nie klimat :) dziękujeMy
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 pchła szachrajka sami zastanawiaMy się może przez szczerość i chęć wspólnego przeżycia przygody jaką niewątpliwie jest tworzenie czegoś nie myśliMy nad tym że to było a tamto nie nie staraMy się być oryginalni za wszelką cenę piszeMy bardziej z siebie niż z rozumu a radość jak komuś nasze pisanie sprawia przyjemność! dziękujeMy!!!!!!!!
Mr.Suicide Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 We wstępie będę tak bezczelny i ośmielę się orzec, iż obiektywny nie będę ! Poza tym - jak niedawno rzekłem, iż się zjawię, tak też słowa dotrzymuję :) W każdym razie tytuł, podług mojego rozumowania, sugeruje, że podmiot liryczny (w tym przypadku zbiorowy, bo mniemam, że zeznania zdaje darząca się uczuciami para ;) będzie starał się zobrazować odbiorcy pomysł na pewien nowy etap w swojej dotychczasowej, w miarę harmonijnej egzystencji W strofie pierwszej mowa jest o wszelkich sprzeczkach, nieporozumieniach, konfliktach, które szczególnie ostatnio niewątpliwie ulegały intensyfikacji, nasilały się; aż do tego stopnia, że obie strony pary obawiały się wręcz kolejnych dni, nie wiedziały, co następna doba może przynieść Zwrotka druga nasuwa pewne wątpliwość Mam dwie opcje na jej odbiór Otóż: 1) plany na świetlaną, ułożoną, pełną pogody przyszłość wydają się być z każdą chwilą odleglejsze, co potęguje obawy odnośnie siły związku i jego ewentualnej, spójnej egzystencji; 2) to, co wydawało się kiedyś niemożliwym, teraz, po latach starań, przybliża się, wręcz urzeczywistnia Jakkolwiek - trudno jest mi się ustosunkować do tych wersów (chociaż bardziej prawdopodobna wydaje mi się możliwość druga ;) Z następnych strof dowiaduje się odbiorca jak wielki jest staż tegoż związku Niestety jednak pomimo wielu doświadczeń, zdarza im się (obu figurom tworzącym relacje) popełniać głupie i niedojrzały błędy Na koniec - ciekawa, acz bardzo poruszająca i uniwersalna - pointa Jak by nie było - uczucie zwycięży w każdym momencie Niestety można zaobserwować pewien, dość przykry, paradoks Para często ma problemy z dojściem do consensusu, niewykluczone, że wiele razy dochodzili do wniosku, ażeby dać sobie chwilę oddechu od siebie, tak kiedy są osobno, nie potrafią bez siebie wytrzymać Smutne Niemniej jednak prawdziwe, a poza tym doświadczyłem tego na własnej skórze Nie wiem czy udało mi się wstrzelić w klucz, ale mnie wiersz przekonuje Wasz styl jest dość specyficzny, należy to przyznać (przynajmniej jak na tę epokę), a pomimo to wspaniale udaje się WaM uciekać od rzeczy, które kiedyś były nowatorskimi Do mnie to trafia :) Pozdrawiam
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 8 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Mr.Suicide cieszyMy się z tak rozbudowanej analizy cieszą nas szczególnie słowa "starał się zobrazować" bo to jest dla nas bardzo ważne - przekazać obraz nie jesteśmy zbyt biegli w epokach i stylach ale możemy z całą pewnością odnosić się do dwu: Renesansu i Romantyzmu jeszcze raz - dzięki
Messalin_Nagietka Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 troszkę na nie, zbyt dużo achów, echów a konkrety? skąd ta samotność? skąd razem? MN
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 8 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) a razem - by pogonić samotność :):):) dzięki za pamięć! ps a skąd? bo jest prąd! :):):)
Stefan_Rewiński Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) a razem - by pogonić samotność :):):) dzięki za pamięć! ps a skąd? bo jest prąd! :):):) Czytałem parę razy. Jakoś nie potrafię ocenić. Sorry. Pozdrawiam. Stefan.
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 8 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Stefan Rewiński dzięki za trud
Pancolek Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Wybaczę nawet: 'pragnieniami otwarte drzwi do cud-krainy' Zżyty jestem z tym wierszem, już mówiłem kiedyś. + Pancuś
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 10 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Pancolek "rozmyte myśli i pragnieniami otwarte drzwi do cud-krainy" nie bardzo możemy załapać - co nie tak? :):) bardzo dziękujeMy bardzo cieszyMy się z komentu i dobrego myślenia o naszym wierszu
Rekomendowane odpowiedzi