Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Pani Bułka


Rekomendowane odpowiedzi

Latem dorabiała sprzedając pieczywo na Kleparzu.
Tostowy, razowy, kołodziej, grahamki
- sam stałem się niemal specjalistą.

Nie pamiętam już co było słodsze:
Jej skóra czy lukier z pączków,
Który zjadałem w ilościach hurtowych.

Obok pracowała Renata
w brudnym, tłustym Fast Foodzie
Zaś z tyłu starsza Pani
Sprzedawała najlepsze truskawki w Krakowie.

*

Chodzę po Kleparzu.
W ręce trzymam nadgryziony pączek,
Siatkę stłoczonych truskawek.

Czuję tylko smród
Pieczonych kurczaków gorycz
Pączków niesmak
W czerwonej jednorazówce.

Chodzę po Kleparzu.
Karmię się czasem przeszłym,
Kroję na kromki, smaruję tęsknotą,
Przepijam obficie piwem.

*

Panie dziękujemy Ci za ten chleb...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że bardzo cenne są wiersze utrwalające chwile i miejsca.
Tak jest i w tym przypadku.
Po przeczytaniu nasuwają mi się nast. uwagi:
"Jej skóra czy polewa z pączków,
Które zjadałem w ilościach hurtowych" - odbieram, jak by "jej skóra"
i "polewa z pączków" były zjadane przez peela.
Proponuję:
"Jej skóra czy lukier z pączków,
Który zjadałem "itd.
W końcówce literówki (brak "ogonków"?)
Całość bardzo interesująca.
Z pozdrowieniami
- baba

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.



Dziękuję za podpowiedzi i że odwiedziłaś Babo, Babusiu ;)
co do skóry i lukru to taką właśnie paralele chciałem zastosować,
tym bardziej cieszę się że przypadło, gdyż nie ukrywam że jestem mocno związany z tekstem, PL-em.
Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.



W pierwszej części zrezygnowałbym z "były pyszne" (niepysznych byś nie jadł),drugą zdecydowanie odchudził - może tak :

Chodzę po Kleparzu
karmię się czasem przeszłym
kroję na kromki smaruję tęsknotą
przepijam piwem i
dziękuję za ten chleb

Wiersz przyzwoicie poskładany.Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×
×
  • Dodaj nową pozycję...