Sławek Narloch Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Litania o miłość Ludziom, którzy rozetę Z próśb uszklili Tobie. Kupującym gazetę Gdzieś w kiosku za rogiem. Daj miłość… I staruszce spod dwójki Wciąż młodej w albumach. I poetom spod biurka Z rymami na piórach. Daj miłość… I tym, co łez kropelki Spływają po szyjach. I wpatrzonym w iskierki Spłoszone z komina. Daj miłość…. Zapatrzonej w grę ptaków Skrzypaczce z Mariackiej. Dzieciom o twarzach z wiatru Goniącym latawce. Daj miłość…. Daj im miłość Zza stogu złotej słomy, By lipcem wybuchnęła W sercach wypalonych, By ludzie, jak ćmy Frunęli ku światłu, By nie szli tamtędy, Którędy jest „łatwo”…. Kłusującym w aptekach „Pod kozłem” w Poznaniu. I stojącym w kolejkach Do wrót bankomatu. Daj miłość… Pijaczynie w mundurze Podartym o serce. Będącym w podróży. I Pani z pudelkiem Daj miłość… Zhiobczałemu sprzedawcy O wąsach słonecznych. I kierowcy szesnastki O siódmej trzydzieści. Daj miłość… Tym, co świece nadziei dziś zgasną na wietrze. I tym, co pięść płomieni Wnet żebra podepcze… Daj miłość… Daj im miłość Zza stogu złotej słomy, By lipcem wybuchnęła W sercach wypalonych, By ludzie, jak ćmy Frunęli ku światłu, By nie szli tamtędy, Którędy jest „łatwo”….
Zbyszek_Dwa Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Poruszający temat Sławku, bo w dzisiejszym świecie właśnie tak jest jakby ludzie żyli bez miłości. Co gorsze wcale im to nie przeszkadza a to jest przyczyna, że świat widziany jest jak wielka dżungla bez uczuć. Takie widzę przemyślenia w tym wierszu - podoba mi się
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Przeczytałem z pewnym napięciem. W kilku miejscyach potknąlem się, ale przeczytałem do końca :-). Jest kilka miejsc, które mógłbym wytknąć, ale zostawię, to innym, lepszym w tym ode mnie. A pozatym wiersz podoba mi się. Pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Ogólne przesłanie bardzo ważne dla świata, dla nas: bez miłości (tej prawdziwej) nie da się żyć! Inne przesłanie: potrzeba modlitwy za innych, bo w niej przejawia się (m.in) miłość bliźniego. Długa ta litania, ale tego rodzaju modlitwy są długie. Podoba mi się. Serdecznie pozdrawiam -teresa
Marysia Kisielowska Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Ależ boskie... wspaniałe... No i mój ulubiony temat :) kocham takie właśnie wiersze, mogłabym go czytać godzinami non stop- szkoda że litani ( prawdziwych) nie układ się w ten spsób i nie odczytuje w kościele, myślę, że były by dużo leprze niż te które czyta się za zwyczaj...
Magnetowit_R. Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 jak na litanię to dobre pewnie, ale to nie moja dzialka. co mnie irytuje to daj, daj, najlepiej przyslij kurierem zeby na poczcie nie trza było stać. I dlaczego milość? miłość do wszystkich to miłośc do nikogo, milość do osoby to także cierpienie. no, chyba że taka warunkowa milość. i pytanie jeszcze jedno - peel to pośrednik działający bez zlecenia? skąd wie że ci ludzie CHCĄ milości?
Sławek Narloch Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A kto powiedział, że nie chcą? A może nie chcą - a nie wiedzą, że potrzebują?
Magnetowit_R. Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 ta...już tacy byli (w sumie nadal są) którzy lepiej od ludzi wiedzieli czego im potrzeba. pomysły na życie innych są jak przeszczepy mózgu. pozdrawiam
Rachel_Grass Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 zhiobczały jest cool, reszta mnie się nie podobuje. rozumiem cały zamysł błagania o miłość, ale ostatnio jest to denerwujące. czemu nikt nie pisze o przyjaźni, przecież to takie sympatyczne uczucie?
lubię latawce Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Zapatrzonej w grę ptaków Skrzypaczce z Mariackiej. Dzieciom o twarzach z wiatru Goniącym latawce. Daj miłość…. - wiem, że tak się nie powinno, ale tym mnie przekupiłeś :P (gram na skrzypcach i notorycznie gonię latawce, chociaż już dzieckiem to nie za bardzo jestem :P) fajnie, fajnie :) nie cierpię litanii, ale ta jest jakaś taka prosta i urzekająca, no i te latawce - przeważyły :P plus, angie ;o)
Rekomendowane odpowiedzi