zak stanisława Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 W głuchoniemym kraju żyją ludzie ślepi. Nikt im nie daje wiary, kiedy piszą wiersze---Goddam konwalia kalia bez dedykanta wyglądam w tym majowym urlopie jak niezapominajka na nadrzecznym urwisku wszyscy ją widzą a nikt ręki nie wyciągnie niebo utopione w słowikowym śpiewie a ja zakukana w ogrodzie po łokcie kłaniam się perzom i podagrycznikowi tulipan wyniosły a rumieni się na widok wypiętej spódnicy przy niedźwiedziej trawie pigwowiec zaczepia w sposób bezczelny drze rękawy od kamizelki bratkom papuśnie kolorowiącym się przy firletce główki wykręcając do śmiechu okrągłokoliostna bergena wystawia na pokaz różowe kwiecie na wysokiej łodydze wabi pióropuszem cesarska korona na żółto oszałamia mahonia wabiąc nie tylko chrabąszcze łapkami grzebiąc w zieloności gotowych do matury kasztanowców niech nie próbują wyciągać dobrze mi tu pomimo bez a flaga łomoce
Mr.Suicide Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 w zdecydowanej większości Twoje teksty, które miałem możność przeżywać są silnie zabarwione naturą. przyroda wręcz w działalności Twej poetyckiej jest nieodłącznym substratem nadającym jej wzmożonej siły i dodatkowej wartości, a także wrażeń na płaszczyźnie estetyki i emocji. weekend majowy, podmiot liryczny spędza swój czas na świeżym powietrzu w najbliższym towarzystwie anturażu. ma przyjemność wsłuchiwania się w pieśni słowików, podziwiania rozmaitych przedstawicieli różnych rodzajów kwiatów, drzew, a nad nim czuwa piękne niebo. opisowi podlegają przede wszystkim kwiaty, takie jak: tulipan, mahonia, bratek, firletka; ale także inne rośliny, na przykład: perz, podagrycznik, kasztanowiec. wspomniałem już o słowikach, mówi się jednak również o chrabąszczach /których nie miałem jeszcze na szczęście możliwości spotkania/. jakkolwiek podmiot liryczny czuje się doskonale w tymże otoczeniu, chciałby aby chwile spędzane w otoczeniu natury trwały jak najdłużej. pragnie spędzić to możliwie najwięcej wolnych momentów, chce się jeszcze nacieszyć pięknem przyrody. należy przyznać, że oprócz plastyczności, malarskości i obrazowości tekst ma także inne atrybuty, jak chociażby funkcja edukacyjna, bowiem musiałem zerknąć parę razy do encyklopedii, żeby upewnić się czy to aby na pewno o rośliny chodzi :P podoba mi się wiersz. bardzo mocny plus.
HAYQ Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo pięknie wyglądasz Stasiu :) i chyba musiałbym się mocno powstrzymywać, żaby łapska nie wyciągnąć ;) Bardzo mi się podoba ten fragment, "czujesz" przyrodę i przy okazji odczucia (coraz rzadsze, bo tylko niektórych) ludzi wobec tego piękna. Zerwanie takiej niewinności, w tym przypadku byłoby prawdziwym barbarzyństwem. Wiersz super. Jedno tylko mnie rozśmieszyło (jak firletkę) - "kolorowiącym" ;))) Serdecznie :)
Baba_Izba Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 niby biedna taka peelka: "zakukana w ogrodzie po łokcie", a jednak szczęśliwa! Wiosna - to wiosna! Steniu: kapitalne (aż brak mi słów), piękne nowo-wymyślone określenia! Super wiersz! Ściskam wiosennie - ogrodowo - baba
Marusia aganiok Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 nie ma jak ogród i wszystkie "kfiatki" niech żyją!!! Fajnie tam u Ciebie i się czuje, że wiosna to wiosna!!! :))) Pięknie kwieciście pozdrawiam:)))
teresa943 Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Aż ci zazdroszczę tak pięknie masz w swoim ogrodzie. Czytam i czytam, a obrazy same się malują. Wyobrażam sobie ciebe pośród tego "zakukania" taką jak na fotce w almachu. Kochasz przyrodę to widać. Ja też, więc bardzo mi się ten wiersz podoba. Oczywiście + Barwiasto z rozkukaniem cmokam - teresa
BARBARA_JANAS Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Chyba obie byłyśmy w ogrodzie. Ale ja wyciagnęłam ręce w stronę niezapominajek i nie żałuję. Pozdrawiam
zak stanisława Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo pięknie wyglądasz Stasiu :) i chyba musiałbym się mocno powstrzymywać, żaby łapska nie wyciągnąć ;) Bardzo mi się podoba ten fragment, "czujesz" przyrodę i przy okazji odczucia (coraz rzadsze, bo tylko niektórych) ludzi wobec tego piękna. Zerwanie takiej niewinności, w tym przypadku byłoby prawdziwym barbarzyństwem. Wiersz super. Jedno tylko mnie rozśmieszyło (jak firletkę) - "kolorowiącym" ;))) Serdecznie :) hehe Hayq, i dobrze że rozśmieszyo, tak miało być, mnie też rozśmieszyły bratki jak się przytuliły do firletki, :P one kwitną, a ona jeszcze nie:) dzięki za miłe słowa. scmok
zak stanisława Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Mister, pięknie rozpracowałeś- jak zwykle, i jestem niezmiernie zadowolona, ze wiersz wywarł takie wrazenie dzięki serdeczne
zak stanisława Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak babo, niby biedna, kukułka okukała bez grosza przy duszy, a roboty w ogrodzie moc, zeszłoroczne zaległosci, dały mi w kosć, ale już jest piknie! nawet podagrycznikowi trochę się upiekło, zostawiłam go troche do barszczu, podobno leczy podagrę :):P:P( ale cholernik jest bardzo plenny):p dzięki serdeczne
zak stanisława Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Marusiu tereso,fakt, ogród mam piekny i mnóstwo różnych kfiatków, teraz rozkwitła magnolia ma bordowe piękne kwaty zaraz zakwitną różaneczniki, ech co tam będę was... dzięki serdeczne miłych snów! :):)
zak stanisława Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak dobrze mieć ogód. z niezapominajkami :) ale nikt ręki nie wyciągnął do pomocy :(:( scmok Basiu!
IN Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 niedouczonam botanicznie ale czuję miętę przez rumianek ;) chylę czoło Królowo Ogrodu :)))
zak stanisława Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nic ci nie zostało kochana, tylko wierzyć mi na słowo! :P:P
Judyt Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 przyrodniczy zapach fajnie P. Stasiu pozdrawiam ciepłoniaście
Rekomendowane odpowiedzi