janusz_pyzinski Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 w mojej wsi już dawno wycięli najwyższe topole zaorali ścieżki do sąsiada na ranach zasiali obojętność wysprzedali konie teraz się wykłócają o miejsce w kolejce do SKR-u i o telefon w mojej wsi diabeł składa Bogu ofiarę ze starych kawalerów a panny z dziećmi modlą się o małe mieszkanie na nowym osiedlu w mojej wsi pod zbutwiałymi jak twarze płotami siadają spełnione marzenia o marmurowym cmentarzu galicyjskiej biedy
kokopustelnik17 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 tekst szczery lecz zmienił bym ,,diable skalda bogu ofiarę" na,, ludzie składają diabłu w ofierze" bo zabrzmiało to lekka herezja
Bez przyszlosci Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 poezja nie powinna być układna kokopustelnik, diabeł składa ofiarę z grzeszników, kawalerów, którzy robią dzieci starym pannom; tak to rozumiem
kokopustelnik17 Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 ja będę dalej przy swoim gdyż wróg wrogowi ofiary nie zlozy wiec diable bogu ofiary nie złoży diabeł to szatan szatan to lucyfer po upadku pozdrawiam:)
Kamil Mikietyński Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Bóg zakazał składania Mu ofiar, a diabeł na pewno lubi Mu się sprzeciwiać (ja tak to widzę). Myślę, że chodzi o niechcianą i niepotrzebną ofiarę. Co do wiersza: przedstawia straszny obraz rzeczywistości. Pozdrowienia dla wszystkich!
Rekomendowane odpowiedzi