Ania_Ostrowska Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 północny wiatr wciska się przez szpary chyboce świeca
UFO Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 nooo, to jest to co tygryski lubią najbardziej:) Ja widzę ten obraz dodatkowo późnym wieczorem, gdy jest już ciemno. Tylko Aniu, przyznam szczerze, że ostatni wers mi nie do końca pasi i ukradłabym ostatni z haiku zaproponowanego przez marianne. Ale generalnie bardzo udane haiku
Barbara Szala Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 oj widzę że na forum dalej taka zimowa tonacja tych miniaturek Aniu też uważam że "drży płomień świecy" jest lepszym wersem ale ten o penetracji szczelinek tak jakoś mi się śmiesznie kojarzy... hihihi o może inaczej nie jest dość zimny jak na północny wiatr
Liryczny_Łobuz Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 A może - przygasa świeca Albo po prostu - gasi świecę Pozdrawiam - M.
Ania_Ostrowska Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Bardzo Wszystkim dziękuję za pomysły - każda z zaproponowanych możliwości wymiany wersu trzeciego nasuwa mi trochę inne, nowe skojarzenia - serdecznie pozdrawiam - Ania
Ann N.N. Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyboce się świeca lub chyboce świecą, tak chyba byłoby poprawniej. Ale można tez na wiele innych sposobów co zresztą Ci wszyscy podpowiadają. :o) * północny wiatr ciśnie się przez szpary drży płomień świecy Pozdrawiam serdecznie PS. Widzę, że podkradłam komuś wers. ;o)
Ania_Ostrowska Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ann, Masz rację "chyboce świeca" jest niepoprawnie. Nie wiem czemu, ale to słowo jakoś mi podpasowało, może dlatego że jest takie trochę archaiczne. "Drży płomień świecy" jest OK. Mogłoby też być po prostu "migoce płomień". Pozdrawiam serdecznie - Ania
Rekomendowane odpowiedzi