Jimmy_Jordan Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 mam dwa stare ulubione swetry pierwszy jest zielony może wyglądam w nim jak drzewo do tych brązowych spodni tak się składam póki jestem młody a pod nogi żaden korzeń nie wpadł drugi sweter dostałem od mamy ona od cioci zmieszczam się w niego jak w puszysty Wrocław przetrwa twe twarde pchły spalin jak kolor sprzed wojny zagarnięty śniącymi oczami z rolnego gruntu szafy zakładam obydwa ciepłe i starczo luźne nie dorosłem z nich nie wyrosłem do nich leżą w świętym spokoju
Rehabilitate K. Cecherz Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 "do tych brązowych spodni tak się składam póki jestem młody a pod nogi żaden korzeń nie wpadł" świetne ! takie współczesna, klasyczna symbolika to metafora rodziny sweter to może być wieloznaczny: chroni przed zimnem czasami jest niechcianym prezentem sweter kojarzy się z czymś dobrym, pozytywnym, babcinym, domowym, starym wełnianym można by wyliczać..."drugi sweter dostałem od mamy ona od cioci zmieszczam się w niego jak w puszysty Wrocław przetrwa twe twarde pchły spalin jak kolor sprzed wojny" tu mamy drugi sweter od mamy nie dodałem że swetry to pamiątki które nie opuszczają ludzi, długo.nie dorosłem z nich nie wyrosłem do nich podobają mi się przekornie napisane słowa to znaczy że podmiot liryczny jest po części mną nie znalazł sobie jeszcze miejsca w życiu, woli to bezpieczeństwo które wciąż posiada. to twój najlepszy wiersz 10/10
zak stanisława Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 zakładam obydwa a potem leżą w świętym spokoju tutaj wydaje mi się nieścisłośc tylko się wydaje...? serdecznie
adam sosna Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 właściwie to samo co zak stanisława i reszta mi się bardzo podoba
Baba_Izba Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 wiersz mi "leży" jak te swetry (leżą :na Tobie i w szafie),przetrwa twe twarde pchły spalin - wywalić twe - tak myślę, poza tym jest nastrojowo - cieplutko - puszysty! Pozdrawiam mile - baba
Jimmy_Jordan Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a święty spokój w odniesieniu do podmiotu? może umarł w butach lub swetrze? a może nie musiał umierać i ubiera je tylko oczami duszy? a może ich wcale nie ma? pozdrawiam Jimmy
Jimmy_Jordan Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czytaj^ odpowiedź na jej koment ;P pozdrówka Jimmy
Jimmy_Jordan Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. twe twe instrumentacji zgłoskowej zaczątek - ma symbolizować rozedrgane miasto, o którym jest mowa. pozdrawiam Jimmy
Jimmy_Jordan Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki wielkie co do twe to czytaj poprzednią odpowiedź ;P zdrówko i dzięki Jimmy
Jimmy_Jordan Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kamilu co mogę powiedzieć uczę się od lepszych :) trzymaj się, a interpretacja mi leży jak zwykle ;) zdrówko i daj cynk kiedy będziesz coś pisać chciał Jimmy
Tali Maciej Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 nie koniecznie powtarzałbym w pierwszej frazie tytułowe swetry, jak już są w tytule wiersz ciekawy, wątek swetra nakreśla w pewnym stopniu sytuację w jakiej znajduje się podmiot.Tekst refleksyjny z ciekawymi gerkami słownymi puenta dla mnie bomba pozdrawiam
Jimmy_Jordan Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tzn tytuły powstają na końcu, więc nie chciałem nic burzyć już dzięki za zajście ;) zdrówko Jimmy
Stefan_Rewiński Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Ładnie te swetry opisałeś Jimmy. Kiedyś w Bostonie pokazyawano mi stary most, pomalowany na zielono, żeby sastąpił brakującą zieleń w mieście, takie wspomnienie.
Jimmy_Jordan Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie mogę uwierzyć - rozpisałeś się. z tą zielenią to różnie jest, niby być powinna, a gdzie jest to jest niepotrzebna... zdrówko Dzimi
Marlett Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Jimmy! nie dorosłem z nich nie wyrosłem do nich leżą w świętym spokoju Niech leżą dwa wspaniałe swetry:) Mam nadzieję przekażesz swojemu synowi. Słońca.
Jimmy_Jordan Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak przeleżą... na razie leżą na mnie ;P pozdrawiam Jimmy
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Bardzo dobra rzecz Jimmy, ślę brawencje:) Natomiast nie rozumiem coś się tak uparł na to "twe", w tym wierszu to skończony dysonans, wg mnie. Jeśli w ogóle musi tam być zaimek, to spokojnie mógłby być w wersji "twoje". Zmieniłbym też "zgarnięty" na "zagarnięty", co o tym myślisz? Nawet z tą wojną tak jakby pobrzmiewa. Ale tekst i tak gitez:) Pzdr!
Jimmy_Jordan Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak!!!bingo! cieszę się, że napisałeś - oczywiście, że zagarnięty, kurcze kto wie czy nawet tak w oryginale nie było ;P, zmienię, zmienię, dzięki stokrotne za celny strzał. ps a co do wersu z "twe" to musisz go szybko przeczytać - jego siła to bełkot ;) więc twe musi zostać pozdrawiam Jimmy
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :D Kurde, to jest dobre na sygnaturkę;) Ale masz rację, taka wycieczka w stronę aliteracji - choć jak widzisz, nie brzmi to w tak oczywisty sposób jakbyś zapewne chciał. Ale spoko, to drobiazg. Pozdrawiam:)
Rekomendowane odpowiedzi