Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dlaczego nie stary
pomyślał leżąc
skoro nie ma z kim
z sobą pogadam
by się nie nudzić

jednak nie pomyślał
jakie to jest trudne
rozmawiać z kimś
kto trzeźwo patrzy
z lustra

dlatego wlał płynu
mocnego do szkła
duszkiem go wypił
i dopiero wówczas
zaczął się rozumieć

Opublikowano

Żal mi tego starego, że musiał dodać sobie odwagi, aby pogadać ze sobą, za pomocą trunku.
Moim zdaniem mało skuteczne i można tak bez końca, jednak problem czysto ludzki poruszony w wierszu nie jest banalny.

Serdecznie pozdrawiam
-teresa

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Nata_Kruk   Bardzo dziękuję!  Lubię wieloznaczne teksty. :) Pozwalają działać zmysłom, różnym interpretacjom. Serdeczni pozdrawiam. :)) 
    • @vioara stelelor   to nie jest wiersz o łące !!!   to nie jest liryka natury !!!   lecz moment ontologicznego pęknięcia: "ja” traci swoją suwerennosć i zostaje wchłonięte przez puls istnienia.   tam, gdzie byt jeszcze migocze między snem a materią, tutaj dokonuje się radykalna afirmacja bo  człowiek nie stoi wobec świata lecz   staje się jego krążeniem.   "jestem” nie znaczy tu, że  myslę, więc istnieję, ale że oddycham razem z tym, co większe ode mnie.   to filozofia zanurzenia, w której sens rodzi się dopiero wtedy, gdy znika granica .   każda granica.   świetny wiersz.  
    • @vioara stelelor     Ty czytasz i tworzysz słowa - jak muzyk nuty. Ja słyszę muzykę i to taką kojącą wszystkie moje zmysły :)   Czytam Cię dziś jak rozgrzaną łąkę i tak czuję Jest w tym wtuleniu tyle życia, zapachu i oddechu, że aż chce się na chwilę przymknąć oczy i tylko słuchać, jak rośnie. Pięknie weszłaś w ten leśmianowski puls - miękko, a jednocześnie bardzo nasycenie. I to Twoje niedopowiedziane „jestem”... ono jeszcze długo zostaje pod powiekami.   Fiu, fiu, jakby to powiedział wróbelek Ćwirk
    • @iwonaromaRaczej liryczno-metaforyczna, ale tak, chciałam oddać soczystość bliskości i zespolenia z naturą.
    • @Rrr   bezlitośnie obnażasz mechanizm ontologicznego wymazywania .   pokazujesz, jak drugi człowiek potrafi odebrać ci istnienie samym spojrzeniem .   jakby "mnie tu nie ma” było wyrokiem metafizycznym, a nie zdaniem.   a jednak właśnie w tej krwi na kafelkach,   w sparzonych dłoniach i w piersiach pełnych "mlecznych słow” rodzi się najtwardsze "jestem” !!! najtwardsze jakie można wypowiedzieć .   i za tę odwagę bycia mimo wszystko, należą Ci się słowa najwyższego uznania.    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...