Robert Dworowski Opublikowano 12 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Psss... słychać Brudna ulica na której czyha śmierć, Słychać świst kul, wściekłe ujadanie psów, Otacza wszystko - płacz, krzyk i ból. Małe okno otwarte na piętrze w nim twarz, Twarz zmęczona i chora, utopiona w brodzie, Przed oczami szkła by lepiej widzieć świat. Słychać kroki tuż tuż na schodach , Ktoś bez pukania wchodzi –to śmierć, -Pakujcie się dzieci jedziemy na wycieczkę. On , ulica, przy nim dwieście serc bije Sztandar zielony w dłoni i gwiazda Dawida, Złączeni uściskiem. Przed szkłami ciche łzy. Podniesioną masz głowę ku górze, Do wagonu wchodzisz – serc dwustu nie zostawisz, Precz ! Krzyczysz do tych co chcą pomóc tylko tobie. Serduszka bija zamknięte w bydlęcych wagonach, Czy to biją serca ? Pytasz. Czy dzwony potężne ? Czy pękną serduszka ? Nie zostaną uduszone. Stukot kół pędzących po trach, One ostatnim żywym są dźwiękiem, Za chwilę, moje dzieci...[syknie wąż]. Psss... słychać już w głowie i oczach się kręci, Psss... słychać już nogi nie chcą skakać, Psss... słychać-ucichły bicia serc... Pamięci Janusza Korczaka I dwustu sierotom. 06-08-1997
Waldemar Talar Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. poruszył mnie bardzo twój wiersz Robercie-dobrze że są jeszcze tacy którzy pamiętają o takich wielkich jak Janusz Korczak- - on naprawdę kochał dzieci-i za to musiał oddać to co miał najcenniejszego. - oby więcej takimi zbrodniami świat nie musiał się wstydzić. pozd. Waldemar
teresa943 Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 wzruszyłam się i zmyśliłam nad tą okrutną prawdą, dobrze, że przypomniałeś... serdecznie pozdrawiam -teresa
ovoc ziemii Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 jest niezwykły - taki prawdziwy. Lubię takie.
Rachel_Grass Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 psss czyni okrutny banał i niesamowicie szkodzi wierszowi. także bul psóje mi wrarzenie. a tak serio to po poprawieniu błędów i niekonsekwentnej interpunkcji coś by może wyszło. na razie moim zdaniem nie jest zbyt dobrze.
Robert Dworowski Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuje za radę tak uznanej osoby, ten grafologiczny mini eksces był napisany prawie 11 lat temu,a ja w dalszym ciągu pracuje nad formą. Ten "bul" naprawdę boli, i jeżeli to możliwe proszę o światełko które pokaże mi Platona odbicie w jaskini świata ideału poezji. Pozdrawiam Robert Dworowski
Rekomendowane odpowiedzi