Marta Poetka Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 czasami gdy jestem sama słyszę ciche szepty które zamieniają się w tępy wrzask i cisza staram się je stłumić na próżno one znowu wracają lecz są o wiele silniejsze boję się nie wiem czy to rozpaczliwe wołanie o pomoc czy też zło drzemiące w podświadomości boję się patrzę przez okno to co widzę jest tylko mrokiem z którego często wyłaniają się dziwne rzeczy boję się znów coś słyszę tym razem to płacz lament który rozdziera moje serce i powoduje bolesny ucisk w żołądku boję się
Mr.Suicide Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 co do treści - zdaje się, że podmiot liryczny /który jest obserwatorem relacjonującym nam to, co widzi, czego doświadcza/ jest dość przygnębiony i zlękniony otaczającą go rzeczywistością. przesłanie, mimo iż dość banalne, może by uszło w tłumie. niestety dobór słów jest zbyt potoczny, prosty, oczywisty. na Twoim miejscu, drogi Autorze, postarałbym się następnym razem unikać takich sformułowań, jak 'wrzask', 'cisza', 'boję się', 'zło', 'mrok', 'rozpacz'. uważam także, że mogłbyś się, Autorze, zdecydować i wybrać - 'płacz' albo 'lament'. 'lament' jest chyba silniej nacechowany emocjonalnie, a zdaje mi się, że o to Ci chodziło. podsumowując - nie jest tragicznie, ale jeszcze wiele Ci brakuje. plusuję, bo zamieściłaś wiersz w Warsztacie, czyli masz dobre zamiary, chcesz iść do przodu; czego z całego serca Ci życzę, powodzenia. pozdrawiam.
kasiaballou Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. powtórzenia mają ściśle określony sens i odgrywają konkretną rolę, uważam, że w tym utworze są zbędne, zostawiłabym tylko ostatnie i zmieniła wersyfikację na bardziej spójną, samo przesłanie trafia...do sumienia pozdrawiam_ballou :)
Baba_Izba Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 słuchaj rad, czytaj wiersze i komentarze, unikaj zbędnych słów.:. szepty a czasem tępy wrzask próżno tłumić nakazywać ciszę wracają niosąc strach to nie znaczy, że tak ma być, ja też jeszcze się uczę, ale chciałam dać przykład. Życzę powodzenia, początki zawsze są najtrudniejsze. Proszę się nie zrażać, - pozdrawiam mile - baba
Marta Poetka Opublikowano 12 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Bardzo dziękuję państwu za rady. To mój pierwszy wiersz zamieszczony tutaj, więc nie będę nanosić poprawek, tylko przepiszę jeszcze raz, żeby pamiętać, jak na początku wyglądał. Dopiero się uczę, więc jeszcze niewiele umiem. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie!
Rekomendowane odpowiedzi