Kasiarzyna D. Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 szóstego dnia ostatnia część układanki proza życia i miłości wypalonej po latach przy stole ciągle ta sama twarz ten sam nieogolony głos wita rano garnitur z uśmiechów do szefa i ślad szminki na kołnierzyku szóstego dnia ostatnia część układanki poezja spojrzenia i smaku poziomek szpilki artystycznie rozrzucone pod stołem ulotki i bilety skasowane w torebce obok kaktusa i łez zalotnie puszczane oko w przestrzeń szóstego dnia ostatnia część układanki by jutro spokojnie usiąść pod dębem nieskalanym jeszcze żadną wyrytą miłością i słuchać prozy i poezji objętej ramieniem szczęścia
Kasiarzyna D. Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 myślątko, tylko i wyłącznie swoje. Natuskaa, rzeczywiście coś nie gra z tymi biletami, coś pomyślę... w ogóle ta końcówka nie pasuje... pokombinuję :)
myślątko Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 miałaś nie używać miłości i szczęść ?!
teresa943 Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 proza życia w zestawieniu z poezją ducha na korzyść tej ostatniej, życzę więcej poezji w prozie serdeczności -teresa
Kasiarzyna D. Opublikowano 5 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 myślątko, a na drzewach się skrobie inicjały i serca z miłości czy nienawiści?! i co ja mogę, że tak mi się marzy to szczęście... a jego nigdzie nie ma :( eh, wiem, będę walczyć z miłością i szczęściem na rzecz nienawiści i zła
JacekSojan Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 rozumiem pierwsze wersy każdej strofy jako lejtmotyw wiersza - to tylko podkreślenie jakiegoś związku przyczynowo-skutkowego, o których sporo tu aluzji: " ślad szminki na kołnierzyku"; "szpilki artystycznie rozrzucone pod stołem"; "zalotnie puszczane oko"; ostatnia strofka coś insynuuje niedzielnie, tworzy jakąś przyszłość (w opozycji do tygodnia?); w wymowie jest infantylna ("wyryta miłość" - "objęcie ramieniem szczęścia") - to niedobre, niefortunne zwroty, gdyby jeszcze z dystansu - pisane w ironii, jako utopia - ale nie, na nieszczęście na serio; no i to "stworzenie" - ciężko pojąć tytuł, jako czasownik? rzeczownik? skłaniałbym się do obydwu - tydzień faktów stworzonych, siódmy dzień w potencjale, jako marzenie... stanowczo poprawiłbym ostatnia strofkę, skrócił: ... ... "szóstego dnia ostatnia część układanki by jutro spokojnie usiąść pod dębem nieskalanym jeszcze żadnym znakiem i słuchać prozy i poezji" .............?? J.S
Rekomendowane odpowiedzi