Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Nic dwa razy się nie zdarza

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja bym wprowadzenie wyciął i zostawił tylko to od "morze piasku...". trochę szkoda że tak wszystko się rymuje niezgrabnie.

Wytłumacz mi co jest niezgrabnego w dwunastozgłoskowcu z przesuniętą stopką, o męskich, krótkich, niedokładnych rymach?

Ja bym wprowadzenie wyciął i zostawił tylko to od "morze piasku...". trochę szkoda że tak wszystko się rymuje niezgrabnie.

Wytłumacz mi co jest niezgrabnego w dwunastozgłoskowcu z przesuniętą stopką, o męskich, krótkich, niedokładnych rymach?
Co jest nie zgrabnego?

a to: zdarza, zdarzy, plaży, wydarzył

nie czujesz tej kakofonii;)

Co jest nie zgrabnego?

a to: zdarza, zdarzy, plaży, wydarzył

nie czujesz tej kakofonii;)

Ty chyba nie do mnie masz pretensje, tylko do Wisławy:P

Ty chyba nie do mnie masz pretensje, tylko do Wisławy:P
Chyba nie rozumiesz. Wisława miała układ rymów abcb, a Ty jedziesz jak w hip hopie.

A jak znajdę hip-hop z układem abcb to się odczepisz? Myślę. że to nie powinno być trudne:)

Ta krótka forma nie zmusza do głębszej refleksji,
a lubię taką enigmę zwłaszcza przy śniadaniu, która i przy kolacji w głowie kręci.
Osobiście zostawiłbym dwa ostatnie wersy.

W muzyce to fioritura - formy ozdobne
i tak bym potraktował tytuł i dwa pierwsze wersy - jako ozdobniki.
Bo to nawet nie wprowadzenie - a jeśli, to naiwne.
No i to "morze piasku" - fatalne oklepanko.
Tyle mojego.

Chyba nie rozumiesz. Wisława miała układ rymów abcb, a Ty jedziesz jak w hip hopie.

A jak znajdę hip-hop z układem abcb to się odczepisz? Myślę. że to nie powinno być trudne:)
A ja się przyczepiłem? ;) Znajdź, ale to nie zmieni mojego punktu widzenia Twojej miniatury.

A ja się przyczepiłem? ;) Znajdź, ale to nie zmieni mojego punktu widzenia Twojej miniatury.
Ale wyjaśni że nie możesz kontrpozycjonować wisławy i hip-hopu pod względem rymów, a tym samym twoje argumenty są nietrafione.

pozdrawiam

Ale wyjaśni że nie możesz kontrpozycjonować wisławy i hip-hopu pod względem rymów, a tym samym twoje argumenty są nietrafione.

pozdrawiam
Jak to nie trafione? To że hip hop może mieć układ rymów abcb (co raczej rzadko się zdarza by w całym tekście był utrzymany taki układ) nie znaczy, że układ rymów w Twojej miniaturze nie brzmi jak w hh. Gdyby tylko dwa ostatnie wersy stanowiły miniaturę to bym się nie czepiał, bo takie formy się pisze, ale jak cały czas do jednego rymu jest tekst napisany to na prawdę nie brzmi dobrze, czy napisałaby to Szymborska, czy jakiś raper, czy Ty.

To jest wg mnie ciekawa opozycja do przegadanego wiersza Szymborskiej (wybaczcie "przegadanego", ale jakoś tak mi się, porównując tytuł i pierwszy wers Subiektywa, a tytuł i pierwszy wers Wisławy;), gdzie podmiot podaje iście genialny przykład tego, co się jednak zdarza (zresztą ten "cwany kamyk" odbieram jak mrugnięcie okiem).
A wadzić się nie ma o co - tekst wymaga konfrontacji z innym tekstem, rymy też nie z pierwszej łapanki
(te z pierwszej łapanki to: twoje/moje, serce/ręce, niebie/siebie itd...)
W porządku.
Pozdrawiam

PS
Wisława Szymborska
Nic dwa razy
Nic dwa razy się nie zdarza
i nie zdarzy.
Z tej przyczyny zrodziliśmy się bez wprawy
i pomrzemy bez rutyny.

...

pozdrawiam
Jak to nie trafione? To że hip hop może mieć układ rymów abcb (co raczej rzadko się zdarza by w całym tekście był utrzymany taki układ) nie znaczy, że układ rymów w Twojej miniaturze nie brzmi jak w hh. Gdyby tylko dwa ostatnie wersy stanowiły miniaturę to bym się nie czepiał, bo takie formy się pisze, ale jak cały czas do jednego rymu jest tekst napisany to na prawdę nie brzmi dobrze, czy napisałaby to Szymborska, czy jakiś raper, czy Ty.

No tak nietrafione, jak napisałem. Chyba wyraziłem się dość jasno.

Zaraz, a w ogóle to chcesz mi powiedzieć, że Szymborska może trzyma w tym wierszu jakiś układ rymów od początku do końca? Nie rozśmieszaj waść.

W ogóle jak układ rymów może przypominać hip-hop? Tomaszu, skąd ty bierzesz takie teorie, że jakiś rodzaj muzyki ma konkretny układ rymów? A jeszcze na marginesie dodam, że do Szymborskiej też się równał nie będę, bo ona w tym wierszu genialnie rymuje "świata"-"lata":D.