Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otwierałem wtedy swoje martwe oczy
Przez które wpadały te wszystkie blaski
one obmywały je jak łzy

Siebie otworzyłem po raz pierwszy
wtedy wyrosły tam kwiaty
na tej ziemi
w której kopałem tak starannie
swój grób

I otworzyłem siebie po raz drugi
Chłonąc wszystkimi nerwami i ciebie i alkohol
Wtedy mnie zaszyli

Matce się teraz pokazać
Z rozerwaną głową
Niech zapłacze
Odejść

Opublikowano

Mam jedno zastrzeżenie do strony graficznej, która w większości jest zachęcająca. Po cóż jednak raz wersy rozpoczynają się naturalnie, małą literą, by potem popaść w pewną nieregularność interpunkcyjną?

Ogólnie (czyli poza obszarem opisanego zastrzeżenia) wiersz faktycznie jest poprawny, przyjemny w lekturze (mimo niezbyt miłej treści). Wymowa, być może dramatyczna, urzeka czymś metafizycznym, empirycznym.

Ogólnie zatem się podoba;)

Pozdrawiam, Krzysztof Meler.

Opublikowano

Druga i czwarta strofa bez zarzutu, ale reszta nie dla mnie. Z trzecią można by
ewentualnie coś jeszcze zrobić, ale pierwsza jest jak na mój gust zbyt melodramatyczna.
Wydaje mi się (ale to moja subiektywna ocena, mogę czegoś nie dostrzegać),
że wiersz mógłby się bez nich obejść, i, o ile dobrze odczytuję zamiary Autora,
to wyciągam z niego mniej więcej coś takiego:

otworzyłem się
wtedy wyrosły tam kwiaty

na tej ziemi
w której kopałem tak starannie
swój grób

matce się teraz pokazać
z rozerwaną głową
niech zapłacze

odejść

Podsumowując, wrażenia po lekturze mieszane, ale z przewagą pozytywnych.

Pozdrawiam.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Maciek.J   Tu nie chodzi o zaniżanie lub też zwiększanie liczby ofiar, tylko: przywłaszczanie sobie konkretnych miejsc i robienie z nich kultów religijnych, a to szczególnie robią sekty monoteistyczne - judaizm, chrześcijaństwo i islam - to już jest bardzo niebezpieczne, ludzie, którzy wierzą w dogmaty, ideologie i doktryny - nie są zdolni przyjmować merytorycznych argumentów, otóż to: pierwszymi więźniami Niemieckiego Obozu Koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau - byli Polacy, niech pan obejrzy ten artystyczny filmik:     Niech pan sprawdzi dane GUS z 1939 roku i 1946 roku - nie wierzę w to, aby Państwo Polskie (nie ważne jakie) za pieniądze podatników okłamywało samo siebie, otóż to: Polska podczas Drugiej Wojny Światowej utraciła około 12 000 000 ludności i jest to ewenement na skalę światową, dlatego nie zmienię zdania: Izrael to mordercy, natomiast: Palestyna - ofiary, jeśli chodzi o ten filmik - dzięki mnie obejrzało go około 3 000 000 ludzi na całym świecie.   A nie umie pan używać własnych argumentów, zamiast: przywoływać jakieś fragmenty - cudze? Pewnie zaraz pan powie: bo Biblia mówi, tak? Tak, jestem pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą - uniwersalnym.     I dziękuję za rozmowę, bo: mi - ręce już opadają...   Łukasz Jasiński 
    • @violetta   A najbardziej romantyczny film:     Łukasz Jasiński 
    • @Poezja to życie   Dlatego nie wziąłem żadnej szczepionki, bo: to fenol i nie dałem również założyć sobie maski oddychającej - to cyklon B.   Łukasz Jasiński 
    • @Tyrs piękna muzyka- jak pulsowanie serca
    • Jak dla mnie: satyra na towarzystwo wzajemnej adoracji - ono istnieje na każdym portalu, dajmy przykład: wrzucam jakiś wiersz i on natychmiast znika z głównej strony - z widoku, wystarczy pięć osób, aby wrzuciło jakiś gniot i mój poważny wiersz, jak już mówiłem - znika, najlepiej po prostu szukać konkretne osoby i na dobry początek dawać im komentarze i jeśli te osoby będą zainteresowane - będą wchodzić na pański profil - to najlepsza metoda w celu uniknięcia zmowy milczenia, blokady intelektualnej i odgórnej izolacji ze strony towarzystwa wzajemnej adoracji - tak zwanej elity intelektualnej.   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...