Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 trzydzieści razów syczy argentum pod północną bramą ciężar wlewa do uszu ten zostanie głuchy pęka nabrzmiałe wzgórze oczodoły obszyte skórą nie zawoła trzykrotnie tego złamie nisan kto ma rozum niech śpiewa dwanaście kropli absyntu przelał z pustego w próżnię który będzie wisiał
Joanna_W. Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 To jest makabryczna sprawa. Skąd bierzesz takie pomysły? Przestrasza mnie to rankiem. (wszystkie liczby podzielne przez 3? do licha z logiką!) A.
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skąd? Z pewnej książki. Wszystkie przez 3. Zgadza się. Pozdr.
Gość Szymon Paweł Oberszt Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Wiersz mnie zaintrygował:) czy ma on coś wspólnego z Judaszem - 30; Piotrem - 3; Apostołami - 12, Jezusem - który będzie wisiał ?
Gość Szymon Paweł Oberszt Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Wiersz mnie zaintrygował:) czy ma on coś wspólnego z Judaszem - 30; Piotrem - 3; Apostołami - 12, Jezusem - który będzie wisiał ?
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozostawiam bez odpowiedzi. Na razie.
agnieszka puczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 pasja z ironią; ostatnia strofa dla mnie idealna, w każdej materii (osadzając w kontekstach - nie jednym), choć reszta mi nieco ucieka:) pozdrawiam, aga
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście oglądałem. Niektórzy podobno przyznawali się do przestępstw, a ja sobie pomyślałem, że to straszny artystyczny bełkot i holy wód całą gębą. Pozdr.
Cepelisz Polski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 30,3,12 to troche za malo jak na totolotek i za malo jak na dobry wiersz . a z ta "Pasja" to nie wiem o co chodzi chba nie na temat. pozdrawiam
agnieszka puczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 nie oglądałam i chyba minęliśmy się w interpretacjach:) pozdr. aga
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niekoniecznie :) Komentarz powyżej to takie coś tam. Na widok słowa "pasja" włosy zaczynają mi się jeżyć i wypuszczam nosem trujące opary siarki. To dlatego :) I oczy mam czerwone
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poproszę o konkretne zarzuty. Co w treści lub budowie jest nie tak? Chciałbym, aby ktoś mi powiedział lub napisał. Szczerze. Jak najbardziej na temat. Pozdr.
Cepelisz Polski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 no to juz pisze. urzywa pan metafor i jest to jedyny srodek artystyczny(nie liczac wersyfikacj) w tym wierszu. co gorsze metafory te sa zrozumiale chba tylko Panu. dla przykladu : prosze mi objasnic co to ma znaczyc a bede wdzieczny Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a jezeli ten wiersz ma cos wspolnego z filmem trzeba zamiscic to w przypisach. pozdrawiam [sub]Tekst był edytowany przez Cepelisz Polski dnia 07-05-2004 23:46.[/sub]
agnieszka puczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Jestem wredna, że odpowiadam i meczę temat, ale pasja była aluzją, do treści, przełóż sobie ją inaczej,jak ja przełożyłam:) Jest w tekście aluzyjność, tyle, że ironiczna według mnie i niekoniecznie do filmu, bo, jak pisałam, nie widziałam go i nie zamierzam oglądać, ale do samego wątku, który rozszerzony da się pięknie wyinterpretować w naszej rzeczywistości:) Oj, nie marudzę:) pozdr. a.
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie marudzisz. Skąd wiedziałaś? Siedziałaś obok, gdy pisałem? Oczywiście, że niekoniecznie do filmu. Ja o filmie tylko dlatego, że wszędzie jest i opowiadają o cudach podczas seansu. Pozdr.
agnieszka puczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 no to chyba zrozumiałam:))))) a.
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Odpowie Pan sobie na pytanie co to jest absynt i kim było "dwunastu". Jakie mieli zadanie? Dlaczego z pustego w próżnię? To tylko przykład jednej z wielu interpretacji i proszę się nie sugerować. Są inne. Nie zamierzam tworzyć metafor "zrozumiałych dla wszystkich" tylko dlatego, że ktoś przeleci po tekście i idzie dalej. Oczywiście, jeżeli nie zainteresuje, zmuszać nie mogę. Jest onomatopeja. Nie zauważył pan? Nie ma nic wspólnego z filmem. Pozdr.
Cepelisz Polski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 oki moze sie i czepiam bo wiersz mi sie podoba ale od Pana oczekuje wiecej. zastanawia mnie tylko jak 12 kropel absyntu mozna przelac z pustego. tz sie co byl tam absynt czy go nie bylo a moze puste bo juz go nie ma :) pozdrawiam
Cepelisz Polski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 a co do filmu wybaczy Pan ale to nie ja wpadlem na pomysl z "Pasja" nawet mi to do glowy nie przyszlo . pozdrawia fun Pasji
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ano można. Salomon nie mógł, ale przyszedł potężniejszy i mądrzejszy. Przelał. W próżnię. To była tylko wariacja częściowo na temat :) Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi