Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

duch Salvinorinu A krąży w krwioobiegach ziemskich organizmów

Rekomendowane odpowiedzi

unoszę na uszach
magnetyczną aureolę
z francuskiego transu
i rytmiki obcych ludów

wyrósł w niej głęboki las
a wszystkie pokoje
otwarte są na oścież

tak więc
w płucach kultywuję
tradycje meksyku
tutejszy jahwe to archetyp
przemocy mitraizmu i nietolerancji

ćwiartujemy się
dla homo sapiens
miłość
to zbyt silny narkotyk

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

unoszę na uszach
magnetyczną aureolę
z francuskiego transu
i rytmiki obcych ludów

a wszystkie drzwi są
otwarte na oścież

tak więc kultywuję
w płucach tradycje meksyku
przemocy i nietolerancji

ćwiartujemy się
dla homo sapiens
miłość
to zbyt silny narkotyk

drobna kosmetyka
nie do końca potrafię wejść w ten wierszyk. mozaika - Francja, obce ludy, meksyk, jehowa (który?), mitraizm (który wycięłam, bo 1) za duża wyliczanka w tym miejscu była, 2) kolejny kawałek tej mozaiki, który - naprawdę nie wiem - jak ma się do innych fragmentów).
zastanawiam się nad kluczem - czy to homo sapiens? to wierszyk antropologiczny, stąd ta mozaika, różnorodność? a może kluczem jest tajemnicza substancja znajdująca się w tytule? czyżby chodziło o to, że niezależnie od kultury, wyznania i tradycji wszyscy ludzie bardzo podobnie przeżywają stany transu po różnych, odpowiednich w swojej kulturze używkach? ale i tak najgorszym i uniweralnym narkotykiem jest miłość?
help

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

unoszę na uszach
magnetyczną aureolę
z francuskiego transu
i rytmiki obcych ludów

a wszystkie drzwi są
otwarte na oścież

tak więc kultywuję
w płucach tradycje meksyku
przemocy i nietolerancji

ćwiartujemy się
dla homo sapiens
miłość
to zbyt silny narkotyk

drobna kosmetyka
nie do końca potrafię wejść w ten wierszyk. mozaika - Francja, obce ludy, meksyk, jehowa (który?), mitraizm (który wycięłam, bo 1) za duża wyliczanka w tym miejscu była, 2) kolejny kawałek tej mozaiki, który - naprawdę nie wiem - jak ma się do innych fragmentów).
zastanawiam się nad kluczem - czy to homo sapiens? to wierszyk antropologiczny, stąd ta mozaika, różnorodność? a może kluczem jest tajemnicza substancja znajdująca się w tytule? czyżby chodziło o to, że niezależnie od kultury, wyznania i tradycji wszyscy ludzie bardzo podobnie przeżywają stany transu po różnych, odpowiednich w swojej kulturze używkach? ale i tak najgorszym i uniweralnym narkotykiem jest miłość?
help

Dziękuję za kosmetykę i komentarz. Śpieszę z odpowiedzią na pytania.
Zdaję sobie sprawę z tego, że jest to mozaika, ale wydaje mi się, że tekst jako całość czyta się płynnie i to go ratuje. Co do wyliczanki, być może masz rację, jednak mitraizm jest tu bardzo ważnym atrybutem definiującym Jehowę (zresztą tak jak pozostałe z wyliczanki) i trudno mi było z tego zrezygnować. Generalnie wiersz opiera się na konfrontacji chrześcijaństwa (chodzi o starotestamentowego Jahwe), z ludowymi wierzeniami i próbie odpowiedzi na pytanie, który z systemów jest lepszy. Wpajanie ludziom miłości (której większość z nich nie doświadczyła i nie rozumie) na siłę, czy ogólna otwartość wynikająca z braku takich czy innych ukierunkowań (po to te pokoje?).

Btw. kawa na ławę, rzeczywiście to nie jest.
Pzdr.