Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 14 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Dwa gole Marado radony Był szósty osiemdzie ...dziesiąty Flegmatycy buciorami nad ziemią Oni w trawie na przedpolu cierpienia Każdy Angol ustawiony w trzy solidne linie I trzy piłkarskie maski: dla sędziego dla fanów dla mafii. Drgnął Maradony But niespokojny Ruszył z kopyta Lata dokoła Plączą się słowa Lata Płyną Lata: Migają w bok z angolskich grzyw Włosy koszulki nowe I się rozpędza w środku nich na pole podbramkowe A w każdym gardle wisi krzyk Maradona! Maradona! W nieodgadnionym geście tkwi Mu ręka odchylona - lewy łącznik - prycha - prawy łącznik - prycha - rudy stoper - prycha Magnifikat! A on w Linekerach min W obelgach też Shiltona W usciskach graczy, jest w TV W przedmieściach i niedzielach I w każdym gardle wisi krzyk Maradona! Maradona! I nie wiadomo, czy już śpi, obrona, czy natchniona - szóstkę z Anglii - mija - szóstkę z Anglii - mija - szóstkę z Anglii - mija Zakręceni! I coraz nam kamera Puszcza replay Z czuba strzela lewym bucikiem Marado pod brzuchem upadają cego bramka ----------------------- Dwa gole Diego...!
Fanaberka Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Dobry tytuł :-)) Zaśpiewałam sobie pierwszą zwrotkę dramatycznym altem, a potem miałam dość. (mecze mnie męczą) Pozdrawiam Kibica ;)
Boskie Kalosze Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miła każdemu kibicowi przeróbka Białoszewskiego - dziękuję za przypomnienie starych, dobrych lat polskiej piłki nożnej. Sam napisałem niedawno takie haiku ;) (w końcu Japończycy też dzisiaj grają w piłkę, i to całkiem nieźle) jesienne wykopki – chłop do worka Boruc do Krzynówka
Pan poeta Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miła każdemu kibicowi przeróbka Białoszewskiego - dziękuję za przypomnienie starych, dobrych lat polskiej piłki nożnej. Sam napisałem niedawno takie haiku ;) (w końcu Japończycy też dzisiaj grają w piłkę, i to całkiem nieźle) jesienne wykopki – chłop do worka Boruc do Krzynówka polskiej piłki nożnej?vhyba argentyńskiej.chyba że chodziło panu o tamte lata.na to by wychodziło że jestem nie tego.a imho, jestem.
Boskie Kalosze Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Co prawda dwa gole strzelił nam na Mistrzostwach Świata w 1978 Kempes ale młodziutki Maradona (18 lat) już wtedy grał w reprezentacji Argentyny. To był najlepszy okres polskiej piłki (jechaliśmy do Argentyny jako jeden z faworytów). O Maradonie było od tej pory coraz głośniej, w przeciwieństwie do Polaków.
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 14 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Zaśpiewałaś? Nie sądziłem, że do tego dojdzie, tym bardziej mi miło! Tylko pytanie: w oryginale są akcenty: -v---v- (Madonna i Madonna), ja dałem Maradona! Maradona! czyli akcenty: --v---v- W reszcie tekstu są zachowane jak u M.B., dlatego mogłaś zaśpiewać. Ale pytanie miałem zadać: może zmienić na "...radona! Maradona!" (akcenty będą ok.) lub "Armando Maradona!" (też będą ok) Jak sądzicie?
Fanaberka Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Da się zaśpiewać, zamiast połówek daje się ćwiartki i jest OK (to o nutach, rzecz jasna:) Armanda bym w to nie mieszała. Dobrze jest. :-)
Boskie Kalosze Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To może od raz napisać tekst, powiedzmy, Mandarynie? ;)Bursztynowy słowik ...daryny, śpiewajcieśpiewajcie. Po dziw wielbicieli ...śpijajcie. Kiecki mruczą kolorami nad sceną. Iskrzy głosik na obłoczkach, nad Ziemią. Songi liczko rozpłomienia jak ogniki błędne i 3 ich stałe typy: cześć! młodzieży po! kwiecie ko! bity. Drżyma... ndaryna... drży... śpiewa dalej Sopot odpływa Bałtyk kołysze - w rozkołysanym głosie taaaakaciiiisza...
Fagot Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Ach, co to był za GOOL!!! Chyle czoła przed pomysłem, przerobienie piosenki Ewy Demarczyk na opis bramki z meczu Argentyna – Anglia w teorii mógłby wydawać się żartem a w praktyce wyszło coś wspaniałego. Pozdrawiam
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 15 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Dzięki! 1 część wiersza-gol 1 Diego, ten ręką. 2 część - najładniejsza bramka wszechczasów (przynajmniej w meczach o taką stawkę)www.youtube.com/watch?v=D-9I5DD6p4k&mode=related&search=
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 15 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Fanaberko: czyżby poezja była trudniejsza od muzyki?
Boskie Kalosze Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, dlatego właśnie trzyletnie dziecko umie śpiewać a nie potrafi pisać.
Fanaberka Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, dlatego właśnie trzyletnie dziecko umie śpiewać a nie potrafi pisać. Ale mówić potrafi nawet roczne (o ile pamiętam)
Boskie Kalosze Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, dlatego właśnie trzyletnie dziecko umie śpiewać a nie potrafi pisać. Ale mówić potrafi nawet roczne (o ile pamiętam) Muzykę znali ludzie zanim wynaleźli alfabet i to we wszystkich kulturach. Tymczasem nawet skowronki... śpiewają :) Łatwo się zresztą przekonać: wystarczy zataić noworodka przed statystyką i oświatą a po kilku latach zobaczyć, co lepiej potrafi: mruczeć coś pod nosem, czy pisać wiersze do szuflady?
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 18 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Coś tam jeszcze popoprawiałem. Dziękuję wszystkim za uwagę i komentarze.
Rekomendowane odpowiedzi