Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jeśli admin jednego forum zobaczy ten sam utwór gdzie indziej, nie posądzi mnie o naruszanie praw autorskich? W końcu jaką ma gwarancję, że to publikacja tej samej osoby, a nie xero z innego forum?

Opublikowano

Cytyję teraz za "Regulaminem www.poezja.org":
Właścicielem wierszy jest osoba, która posiada dostęp do konta noszącego godło właściciela, tj. login i hasło w systemie www.poezja.org; [za: art. 6 ust g wymienionego wyżej regulaminu].
Prawa autorskie są atrybutem autora utworu, a więc, nie tylko w świetle zasad tej strony, ale również prawa polskiego i związanej z przytoczonym przez autora postu problemem, tego, który umieszcza wiersz na tym forum. Słuszna jest zatem odpowiedź Mikołaja. Publikowane utwory nie mogą jedynie poruszać treści wulgarnych, faszystkowskich etc. O tym także opowiada wyżej wspomniany "Regulamin".
Pozdrawiam - K.A.M.

Opublikowano

Co więcej, jeśli w regulaminach innych stron o podobnej działalności, przeczące temu, co napisałem powyżej, możesz pomijać je bez uwagi. Słyszałem, że istnieją serwery, które piszą w zbiorach zasad: "tylko tu albo wszędzie, ale nie tu". Jest to sprzeczne z sentencją ustawy o prawach autorskich, dostępnej w odpowiednim "Dzienniku Ustaw".
Pozdrawiam.