Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• 28. Nad Granikiem (narratorzy: grecki najemnik w służbie Dariusza; hypaspista)   1.   Za jasne niebo dla kogoś, kto za chwilę nakarmi piach.   2.   Rzeka zadrżała. Nie od deszczu, od kopyt.   3.   Pierwszy wpadł on. Młody, szalony — król czy ofiarnik?   4.   Z włócznią wzniesioną, jakby chciał przebić same niebo.   5.   Memnon krzyczy do wiatru — rzeka już dawno wybrała pana.   6.   Persowie uciekli, zostawiając nas — tanie mięso na obcym brzegu.   7.   Nie biorą jeńców. Brat zabija brata — oto nasza Hellada.   8.   Nie Herakles, nie król — rzeźnik z Macedonii.   ***   9.   Pytasz o Granik? To dobra rzeka dla pieśni.   10.   Mówią: był jak Ares. Zawsze ktoś widział więcej niż ja.   11.   My patrzyliśmy w dół: na tarcze, stopy, oddech w gardle.   12.   Grecy po tamtej stronie. Bronili się, jakby Homer patrzył. Nie patrzył.   13.   Tarcza przy tarczy — tak wygląda rozum, gdy brak wyjścia.   14.   Nie brano jeńców. Ktoś musiał to powiedzieć. Może wszyscy.   15.   Pieśń poszła w świat. My myliśmy ręce.   16.   Mówisz: dawno. Dla mnie to nadal rano.   cdn.
    • media ze zwykłej bułki śniadaniowej umieją zrobić teksańską masakrę
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@andrew wciąż myślę, które "one"? :)
    • @Maksymilian Bron sama prawda! gratuluję doświadczenia. Jedyne co warto to kochać, odwagi! :)
    • nie widzę zielonej wróżki jakoś, ona chyba nie figuruje na stałe
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...