Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Nie uciszaj glosu serca

Rekomendowane odpowiedzi

Już Nie uciszaj głosu swego serca
bo w nim żyje glos twego sumienia
a za sprawa Ducha Świętego
zna najskrytsze twoje marzenia

On ci w chwili zwątpienia podpowie
jaka droga iść dalej trzeba
zaufaj i wsłuchaj się cichej rozmowie
a On ci ześle rozwiązanie z nieba

Bóg jak kiedyś przed wielu laty
tak i teraz wędruje po świecie
szuka ludzi gotowych iść za nim
bo w nas widzi to swoje dziecię

Jednak ciągle wielu z Niego szydzi
przepełniając po brzegi goryczy czarę
po raz wtóry krzyczą ukrzyżuj
choć tak prosi niezmiennie o wiarę

Posłuchajmy głosu, który nas wola
pobiegnijmy za Nim - zawołajmy Panie
przybywaj do nas, bo my Ci niesiemy
w sercach swych mieszkanie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nie takie straszne te cięgi ;) Zostawiam plusa, bo jestem wierzący i uważam, że poezja religijna rządzi się specyficznymi prawami. Serdeczności od Pancolka ;)
mam też tak... Pancołku,
Martusiu, pisać o wierze, religii jest trudną sprawą, dlatego mimo chęci nie podejmuje się takich tematów, za słabam, ale nie neguję tego u innych, brawo za odwagę i silną wiarę....
wiem ze kiedyś zdobędziesz szlify i twoje wiersze będą o wiele lepsze, bo zauważam dużą poprawę.
pozdrawiam ciepło i pisz nie przejmuj się krytyką lecz pracuj nad sobą....miłego dnia!!!!

W takim razie jest Pani usprawiedliwiona ;) Kiedy Pani wyjeżdżała z Polski, ja się dopiero urodziłem :p A poezję można pisać zawsze i wszędzie :) Proszę się tak bardzo nie przejmować ostrą krytyką, bo oceniają nas ludzie, którzy czytają mnóstwo poezji i po prostu ciężko ich pozytywnie zaskoczyć :) Serdeczności od Pancolka ;))

Na zaimkach osobowych się nie znam ( można przeżyć bez nich), ale bez uczuć i wiary ....ciężko. Imponowała mi zawsze twoja wiara i bezkompromisowość. Ten wiersz jest wybitnie mądry "życiowo", ale o tym wiedzą tylko nieliczni. Tylko ci, którzy wiele przeżyli i zaznali w życiu nie tylko zapachu drogich dezodorantów i markowych koszulek, ale też tej......."ciemnej strony księżyca".Pozdrawiam. p.s. generalnie...poprawa. ::))

Ja przepraszam, że się wcinam, ale jak słyszą takie rzeczy, jak ta, że coś jest mądre, a mądrość jest dla TYCH z kasty mądrych i doświadczonych, to mi się robi takie bue. Twierdzenia są zgodne z prawdą, bądź nie. Jak już tak bardzo chcemy subiektywizować, to: "błyskotliwe". Swoją drogą, oceny w stylu: mądre albo nie mądre, to poza forum można usłyszeć tylko w sondach ulicznych, kiedy się pyta jakiegoś mohera i on powie że kaczyński, albo rydzyk, to mądrzy ludzie:/

Aja sie tez wtrace do rozmowy i powiem ci co to jest madrosc wedlug mnie:wiara uczciwosc i milosc wszystkiego jak i blizniego tak i swiata to pomaga isc przez zycie z podniesiona glowa i nie koniecznie trzeba byc madrym i doswiadczonym bo czasami prosci ludzie bez wiedzy maja wiecej madrosci niz niejeden uczony:))))))))))

Tak? to jest mądrość? Wow. A jak mi to udowodnisz? Bo ja na przykład uważam, że to tylko katolicki światopogląd, nazwany mądrością, z powodu wąskości horyzontów, gloryfikacji moralności chrześcijańskiej. Jak gdyby nie było lepszych sposobów na życie... Co w tym mądrego to ja nie wiem. A dlaczego hedonizm nie miałby być większą "mądrością"?

Oscarze, uszanuj nas, katolików i nasz sposób na życie. Nie każdy człowiek, który chodzi co niedzielę do kościoła, wyzywa ateistów od szatanów itp. Ja o panu Rydzyku mam jak najgorsze zdanie, mimo to jestem wierzący. Mądrość dla każdego jest czymś innym i proponuję, żeby Panowie nie naskakiwali na kogoś, kto ma inne zdanie od Panów. Ja toleruję ludzi wszelkiej maści (innowierców, ateistów, deistów itd), bo credo życiowe nie świadczy o człowieku, niemniej oczekuję również szacunku dla mnie i mojej wiary. Pozdrawiam

Ja na kogoś naskakuję? Wolne żarty. Szanuję Państwa zdanie, co nie znaczy, że nie mogę z nim polemizować i to właśnie czynię. I nawet nie polemizuję z samą Państwa wiarą, tylko z twierdzeniem, że wiara, to mądrość, kiedy tak naprawdę, wiara w cokolwiek ze swej natury jest jawną kapitulacją w konfrontacji z niewiedza. Zachowanie w stylu: nie wiem, więc uwierzę i nazywanie tego mądrością jest dla mnie zwykłym gwałtem na zdrowym rozsądku, o semantyce uwikłanych w to słów nie wspominając.

A brak waszego zastanowienia nad tematem najlepiej wyraziła Pani Sawicka:

t madrosc wedlug mnie:wiara uczciwosc i milosc wszystkiego jak i blizniego tak i swiata to pomaga isc przez zycie z podniesiona glowa i nie koniecznie trzeba byc madrym i doswiadczonym bo czasami prosci ludzie bez wiedzy maja wiecej madrosci niz niejeden uczony

Z tego wynika, że nie trzeba być mądrym, żeby być mądrym. Generalnie wszystko sprowadza się do tego, że mądrość wyraża się w zbieżności poglądów z waszymi poglądami i nic więcej na ten temat nie potrafi rasowy katolik powiedzieć. Żenująca zaściankowość.