Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyobraźnia owinięta łagodnie fantazją
pobudza pamięć zwiedzającą dalekie kraje.
Stawiam wysoko ostatni klocek zmyślonej wieży.
Spadnie? Nie! Królewna bezpiecznie śni o przyszłości.

Gładkości zanikają. Czas stygnie z młodych uciech,
a starsze nie przychodzą kiedy są nam potrzebne.
Toczone dnem strumienia twarde kamienie dzwonią
głucho zanim oprą obłości o strome brzegi.

Słucham we mgle porannego krzyku dzikich ptaków
gotowych do powszedniej walki o banał bycia.
Lotniska łabędzi wiatr zostawił nie zmarszczone
są spokojne jak twarz księżniczki śpiącej w krysztale.

Adam Sosna(2007.01.31)

"Ojciec trzymał bajtla na barana, pies z bardzo krotkiej odległosci nie potraktowal gazem Ojca tego dziecka, tylko samo to dziecko, psikając mu prosto w oczy. To byl tak nieciekawy widok ... :( dziecko pozniej mdlało mu na rękach :( ... ehh ... pewien koles wyzwał wtedy psa czy nie ma dzieci i rodziny, prosil go potem o wezwanie karetki ... pies go wysmiał ... :( skurwysyny ...

Niestety okazuje sie ze informacje nie sa do konca sprawdzine
Po pierwsze to wlasnie OCHRONA rozpozela potyczke z kibicami a ich zachowanie bylo malo profesjonalne.... swoja agresje kierowali takze w kierunku pracujacych tam dziennikarzy
Po drugie kiedy po pierwszym starciu kibicow i ochrony juz byl wzgledny spokoj ochroniarze znow sprowokowali kilku kibicow przy bramie glownej Rozwoju
Po trzecie PROFESJONALNI ochroniarze po uderzeniu palka w glowe jednego z kibicow w wyniku czego ten legl z rozbita glowa na ziemii rzucili sie na chlopaka w kilku aby na 100 procent juz nie wstal
Po czwarte jak juz wkroczyli policjanci kibice byli juz rozjuszeni ale mimo to policja poradzila sobie dosc szybko.... z tym ze ucierpieli niewinni ludzie - cale rodziny byly na trybunach
Po piate BZDURA ZE POBILI SIE KIBICE 2 TRZECIOLIGOWYH KLUBOW - taka informacja jest w TVN na pasku - no chyba ze pobili sie kibice GKS Katowice z kibicami klubu GKS Katowice
Po szoste mam prawo pisac te slowa poniewaz w przeciwienstrwie do dziennikarzy TVN bylem na miejscu i tak tez sie sklada ze pracowalem---jestem dziennikarzem---"

Opublikowano

Na początek biorę tę;

Słucham we mgle porannego krzyku dzikich ptaków
gotowych do powszedniej walki o banał bycia.
Lotniska łabędzi wiatr zostawił nie zmarszczone
są spokojne jak twarz księżniczki śpiącej w krysztale.

Bardzo pobudza do wyobraźni
i jest mi szczególnie bliska w swoim klimacie.
Myślę ,że moja zachłanność na tym się nie skończy.
Uśmiechu!

Opublikowano

A to ci dopiero koktajl - ciekawa sprawa w ten sposób podejść do rzeczy. A co do ochrony, policji, kibiców, to jest normalny koktajl, ponieważ jedni bez drugich żyć nie mogą. Tyle, że jedni działają w imieniu swoiście pojętego prawa (np. wywieźć do lasku, spałować i zostawić, a mnie raz przykuli do kaloryfera, czego też robić nie wolno). A ch...!
Podoba się.
Pozdrawiam

Opublikowano

Messalin Nagietka

całe szczęście - nie ma monopolu informacyjnego
i trzeba ze wszystkich sił walczyć cy taki stan utrzymać
sam wiesz najlepiej jakie to ważne

pozdrawiam

PS wiem, że to nie miejsce ale nie mam innych możliwości - przepraszam

Opublikowano

Jak zawsze czytam Twoje wiersze
kibicem ani sportowcem nie jestem
ale co nieco przypomina to Belfast
oczywiście w innym wymiarze

A wiersz - dla mnie najbardziej:
"Toczone dnem strumienia twarde kamienie dzwonią
głucho"

"Słucham we mgle porannego krzyku dzikich ptaków"

polonista-dziennikarz-historyk
no, no do tego dodać katowicką krew
i mamy sosnowy las,
a jak szumi...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio w Warsztacie

• Krótki, ostrzegawczy szmer poprzedził huk, który rozszedł się w ciemności podziemia, głośny do tego stopnia, że z nadmiarem wypełnił pustą do tej pory przestrzeń zmysłów. Ryk żołądka fabryki jeszcze chwilę kaskadował, a Karol zdał sobie sprawę z tego co właśnie usłyszał - jedna z wielkich gór węgla musiała runąć na ziemię.

Odurzony dziecięcą fascynacją, chłopiec z powrotem włączył latarkę, otrzepał spodnie, i ruszył w drogę powrotną. Wszystkie pomieszczenia zdawały się jałowe, ich osnowa tajemniczości leżała poszarpana w strzępach tłustych pajęczyn, lecz kiedy wreszcie Karol skierował wzrok latarki na drzwi pierwszego pokoju, ciemność nie ustąpiła ani kroku. Pierwszy raz dzisiaj jedenastolatka ogarnął prawdziwy strach, nie ten napędzający wolę walki, czy wzniecający pożądanie zakazanego, ale najprostszy, dziecięcy strach, ten sam, który każe chłopcowi bać się wilkołaków lub kosmitów. Przez chwilę, Karol stał wpatrując się w ścianę czerni, nie wiedząc nawet co ze sobą zrobić, aż instynktownie rzucił się ku zaspie wyrzucając z niej pojedynczo kolejne grudki węgla. Każdy wyrzucany kamyczek zdawał się być od razu zastępowany następnym i następnym, a niektóre zwalały do środka jeszcze więcej gruzu, aż rozsypywał się on pod butami chłopca. W panice Karol odrzucił latarkę, nadal żarzącą się w rogu pokoju, aby obiema rękoma wyryć sobie drogę przez zaspę. Kolejnymi, długimi zamachami wyrzucał sprzed siebie garści kamienia, jakby płynął w ciemności, jak niedoświadczony pływak - nieważne ile energii nie wkładający w swe ruchy, zastygły w miejscu. Chłopiec poczuł na sobie ciepły dotyk, a kiedy spojrzał w dół, zobaczył, że wokół jego paznokci zbiera się krew. Karol cierpiał na tę przypadłość, przez którą mdlał na widok własnej krwi. Jej mezalians z węglowym pyłem odbierał mu powoli wzrok. Musiał zrobić sobie przerwę, lecz praktycznie całą posadzkę pokoju pokrywały rozrzucone grudki węgla, przeszedł więc on do następnego pokoju, gdzie padł dopiero na ziemię, wychładzając się z pierwszego przypływu adrenaliny. Próbując racjonalnie myśleć, zdjął z siebie zimową kurtkę, pod którą zdążył się już porządnie spocić, wytarł w jej futro brudne dłonie i ustabilizował oddech. Przez jego gardło przeszedł najbardziej donośny krzyk na który mógł się zdobyć. Wzywał pomocy w regularnych odstępach, a jego ślina gęstniała z każdym kolejnym przełknięciem.

Rozpłakał się. Spływające, gorące i ciężkie łzy, wytyczyły ślady w czarnym pyle pokrywającym jego policzki. Nie miał czasu się wstydzić, szlochał prawdziwie rozdzierająco, to znów przechodził w przerywany oddech, mamrotał pod nosem, lub trwał w całkowitej ciszy, gdzie tylko lekkie spazmy oznaczały rozpacz. Rozbolała go głowa, a ciemność przed nim zaczęły wypełniać finezyjne kształty i kolory, przypominające wygaszacz ekranu z domowego komputera - fioletowe i niebieskie wstążki zwijały się wokół Karola, kurczyły i pulsowały, uciekały na chwilę, i wracały z drugiego krańca wizji. Rozłożył się na posadzce, i mógłby przysiąc, że gdzieś w tle rozlega się kolejny szkolny dzwonek. Zatkał uszy palcami, a hałas trwał w najlepsze. Jak alarm przeciwpożarowy, nieprzerwany brzęk wdrążał się w jego mózg, tupot uczniowskich kroków na schodach wybijał marszowny, wojskowy krok, jakiegoś pośpiesznego i niecierpliwego wojska, głodnego krwi i śmierci. Tupot. Tupot. Trupot. Nieprzerwane bębny kołatającego serca. Karol zerwał się na równe nogi, a jego głowa pozostała na ziemi. Formy przed oczami przypominały lany w andrzejki wosk. Świetliste kontury składały się w rude gwiazdozbiory. Rude. Nitki rudych włosów trzepotały na wietrze ciała szklistego. Karol nachylił się, żeby je pocałować, a one odfrunęły pod sam sufit, nęcąc go po kolei swoją bliskością, tylko po to, aby uciec w ostatnim momencie. Zlizana z warg sól zdawała się teraz smakować owocową pomadką do ust. Truskawki. Kiedy jego mama usługiwała sąsiadom, aby zarobić na związanie początku miesiąca z końcem, zabierała go ze sobą do ogródka, on plewił chwasty, a ona zbierała z krzewów owoce - dojrzałe i ponętnie czerwone w skwarnym, letnim słońcu. Jego dłonie w roboczych rękawiczkach nie mogły się równać jej, czerwonym i gładkim, jak wyrobiony w korycie rzeki kamień.

• Najczęściej komentowane w ostatnich 7 dniach

• Dodaj nową pozycję...