Robert Kmiel Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 zamknąć świat w dłoni… to już było pierwszy wers z chleba dróg przebytych pacierzy szorstkich rozmów do zmroku spełniony toastem wódki w sen niespokojny a gdyby słów pętlę uwieść delikatną dłonią w bluszcz wpisać zagubienie gdy dzień odchodzi jutrem niepewny ust twoich wyciekając czerwienią może po raz pierwszy milczeć albo zacytować i urwać w pół słowa poetów prawd jedynie słusznych piewców myśli czystej niech płoną bez sensu po prostu pracować spać jak inni brać to co najlepsze tańczyć i śpiewać w słowie być nie słowem to już było…
Maria Lipnicka Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 heh.to znowu ja komentuje pierwsza, ale jak przeczytalam wiersz i chciałam skomentować to sobie jeszcze nie uświadomiałam, że już komentowałam twoje "zabrakło ciała". a skomentować chcę dlatego, że udało ci się ubrać w słowa, to co czuję ja i chyba wielu ludzi, mających tę strunę w okolicach żołądka, która nie daje spokoju i drga i chce żeby w końcu coś o sobie światu powiedzieć. ale na przeszkodzi staje język, jedyna możliwość i jedyna bariera. i to ubranie mi się podoba. i to by też tłumaczyło zabrakło ciała - już rozumiem dlaczego nie drżenie miłości do języka. ale podobno najpełniejsza postać miłości to dwoista materia niechęci i uwielbienia. no i mam nadzieję, że nie gwałcę twojej twórczości komentarzami..;)
Darfusity Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 nie wiem z czym to związane, ale na tym forum nie zgadzam się z większością komentarzy. być może to jakaś przekora. i nie zgadzam się także z brakiem komentarzy do tego wiersza. jest naprawdę dobry.
Robert Kmiel Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 jeśli ubranie się podoba Mario to super wiem jak ciężko trafić w kobiece gusta w tej materii dziękuje za komentarz „język, jedyna możliwość i jedyna bariera.” ładnie powiedziane jeśli chodzi o nadzieję o której pisałaś na końcu chciałoby się powiedzieć chcę więcej gwałt i twórczość obok siebie oj joj joj ;))) dziękuje Kmiel
Robert Kmiel Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 rzeczywiście jeden wiersz a komentarze tak różne ale to fajnie że te same słowa wzbudzają tak wiele opinii emocji popieram ja też się na to nie zgadzam ;))) a poważnie- bardzo dziękuje za naprawdę dobry dziękuje Kmiel
zak stanisława Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 a gdyby słów pętlę uwieść delikatną dłonią w bluszcz wpisać zgrubienie gdy dzień odchodzi jutrem niepewny ust wyciekam czerwienią ciebie a gdyby tak, zupełnie zmienić to co banalne? jak się zapatrujesz? pozdr ES
Robert Kmiel Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 to jest najpiękniejsze w poezji tym samym zbiorem liter można malować tak różne obrazy w tej zwrotce chciałem ukazać taki skrajny stan (dość częsty u poetów :) ) gdy rozpacz koją tylko słowa przelewane na papier słowa które w tej czarnej chwili są zwykle podniosłe wielkie wydają się takie mądre i niezastąpione czasami wręcz ostateczne i jakie to bywa naiwne wydaje mi się że wtedy lepiej pisać pamiętnik po latach będzie miał większą wartość przynajmniej dla nas a i skuteczniej wyleczy nas choćby ze zdradzonej miłości ale to tylko bardzo subiektywna próba podejścia do tematu już raz próbowałem ugryźć ten temat choć chodziło o słowa pożegnania w moim wysiłku pt „patetyczni” (warsztat) ale sądząc po ilości komentarzy kiepsko mi to wyszło hiha raczej zostanę przy pierwotnej wersji musi być trochę banalna a moim zdaniem dobrze przysłużyła się zamysłowi całości wiersza który troszkę szerzej miał traktować o materii słowa ?;) dziękuje że zajrzałaś pozdrawiam serdecznie nie banalnie ;) Kmiel
zak stanisława Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 uparciuch, nie lubisz eksperymentów???????
Robert Kmiel Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 eksperymenty powiadasz ;) jak każdy rasowy M. oczywiście że lubię eksperymenty w końcu trzeba posuwać świat do przodu w każdej dziedzinie …..twórczości ale uparciuch ???? Kmiel
Rekomendowane odpowiedzi