egzegeta Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 w natrętnym zgiełku nadinformacji frustracji ciemnoty i zła nie wystarczy okno zamknąć telewizor i komputer sporadycznie w barku piołun na spirytusie może czysty duch chaosu mam dość tęsknię za myślami nie zmąconymi marzeniami jak biel porywami jak spokojny chłód chyba daremnie bo one jak płatki śniegu zniewolone błotem 1
Marlett Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Egzegeto! tęsknię za myślami nie zmąconymi marzeniami jak biel porywami jak spokojny chłód Te wersy biorę dla siebie:))) Pozdrawiam i radości życzę.
egzegeta Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Marlettko z jednym wyjątkiem kiedy jest to prawdziwe zauroczenia potem zakochanie aż w końcu miłość to myśli mogą być zmącone marzenia kolorowe porywy gorące dziękuję Ci :)
Piotr_Jasiński Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To najbardziej optymistyczne choć całość odwrotnie. Jak u Marlett głównie to bym chciał zapamiętać. Pozdrawiam
Beenie M Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Egzegeto, nasze życie to niekończąca się tęsknota. Ciągle za kimś/czymś tęsknimy - za ludźmi, za latem, za wiosną, deszczem, słońcem, wakacjami, za miłością, ciszą, spokojem, można by tak wymieniać bez końca. Znaczy wszystko w normie. A czy daremnie? Myślę, że nie, często właśnie to przy życiu trzyma, że są jeszcze marzenia ;))) pozdrawiam serdecznie
egzegeta Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło mi, że Ktoś też tak tęskni :) Dziękuję Pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Beenie co Ty dziś tak na odwrotnie...? :)) Tęsknotę można utożsamić z nadzieją, marzeniami a nadzieja najwierniejszą towarzyszką życia i umiera ostatnia. Wszystko się zgadza co wyżej napisałaś. Tylko zwróć uwagę, że peel chciałby marzyć, tęsknić w warunkach "normalnych", gdzie nie ma zgiełku szalonej cywilizacji pierwsze wersy "stoją kontrastem" do tych dalszych i dlatego ta tęsknota daremna, bo nie ma na to siły, no chyba że zaszyć się gdzieś głęboko w Borach Tucholskich i żyć życiem eremity :)) Dziękuje Ci Beenie:)
Beenie M Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dlaczego tak uważasz, czy sam sobie nie zaprzeczasz poniżej? jedna z tęsknot peela, to właśnie to aby w innych, "normalnych" warunkach oddawać się marzeniom ... a czy daremna, zawsze może zaszyć się w głuszy i odpoczywać od cywilizacji, a że nie ma siły, a może chęci, to już inna bajka a zresztą, może moje dzisiejsze myślenie faktycznie odbiega od życzeń Autora wiersza; nie licytujmy się, Egzegeto, jestem tylko jednym z odbiorców i dzisiaj taki mój odbiór jak zawsze miło pozdrawiam :)))
Spiro Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 jak o duchach lub z duchami to ja zawsze na tak ;)
egzegeta Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Beenie nie zaprzeczam ale i już nie będę za dużo wyjaśniał mojego - cały szum, hałas cywilizacyjny, a może okrucieństwo współczesności nie da się przez jednostkę "uśmierzyć" samoizolacją, czy jak piszę:nie wystarczy okno zamknąć telewizor i komputer bo mogę być na łonie natury, wśród ptaszków śpiewających kwiatków pachnących, ale obok siebie mieć bliźniego cierpiącego albo w zupełnej samotni mieć świadomość, że gdzieś tam Nigeryjka jest gwałcona, katowana, że tysiące ludzi umiera z głodu, a ja im wszystkim pomóc nie mogę i .... klops z myśli niezmąconych:nie wystarczy okno zamknąć telewizor i komputer wtedy może duch, który nad piołunem się unosi myśli spokojem uporządkuje..? spiro właśnie o tym duchu wyżej wspomniałem Dobrze, że chociaż Ty o duchu zawsze na tak:)) Dziękuję Wam i pozdrawiam bardzo serdeczno-słonecznie
Bartek Bartek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Beenie co Ty dziś tak na odwrotnie...? :)) Tęsknotę można utożsamić z nadzieją, marzeniami a nadzieja najwierniejszą towarzyszką życia i umiera ostatnia. Wszystko się zgadza co wyżej napisałaś. Tylko zwróć uwagę, że peel chciałby marzyć, tęsknić w warunkach "normalnych", gdzie nie ma zgiełku szalonej cywilizacji pierwsze wersy "stoją kontrastem" do tych dalszych i dlatego ta tęsknota daremna, bo nie ma na to siły, no chyba że zaszyć się gdzieś głęboko w Borach Tucholskich i żyć życiem eremity :)) Dziękuje Ci Beenie:) Panie "egzegeto" uważam, że eremita jest szczęśliwy nie dlatego, że mieszka w Borach Tucholskich czy jakimkolwiek innym miejscu na świecie ale z powodu wiary, że Bóg nigdy nie opuszcza tych "którzy trwają w Jego miłości i zachowują Jego przykazania". Dzięki temu wobec wszelkich nowych wyzwań i problemów jakie niesie ze sobą każdy dzień życia zachowuje niezachwianą ufność, że z Bożą pomocą może stawić im czoło. Poszukaj "eremitów" żyjących w wielkich miastach i maleńkich wioskach, pracujących w międzynarodowych korporacjach, leżących w poliklinikach, grzebiących w śmietnikach. Poszukaj "eremity" w samym sobie. Powodzenia. :-)
egzegeta Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wcale nie muszę go szukać, odnajduję się właśnie jako prawie eremita.Mam ku temu podstawy. A z tymi Borami Tucholskimi to był tylko taki wtręt na "lekko", bo wątpię aby prawdziwy pustelnik był szczęśliwy; wątpię aby odosobnieni od świata zakonnicy byli szczęśliwi.Kontemplują grzechy tego świata, a to szczęścia chyba nie daje. A świadomość Bożej Opatrzności wcale nie uszczęśliwia, jedynie ułatwia, jedynie dodaje sił. Mało tego, idąc tropem myśli Jean Guittona można sobie pozwolić na życie dość "frywolne", bowiem ten filozof - przyjaciel papieża Pawła VI, jedyny świecki na Soborze Watykańskim II - był głęboko przekonany, iż miłosierdzie Boże jest bezgraniczne i że wszyscy bez względu na swoje uczynki zostaną zbawieni. Tak więc to, o czym Ty Bartku tu piszesz, to niestety :((((( Ale o czym ja tu ...toż to portal poetycki. Przepraszam, czy coś Panu, Panie Bartku się nie podoba w tym wierszu ? Bo to dla mnie ważne;) Pozdrawiam
Bartek Bartek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wcale nie muszę go szukać, odnajduję się właśnie jako prawie eremita.Mam ku temu podstawy. A z tymi Borami Tucholskimi to był tylko taki wtręt na "lekko", bo wątpię aby prawdziwy pustelnik był szczęśliwy; wątpię aby odosobnieni od świata zakonnicy byli szczęśliwi.Kontemplują grzechy tego świata, a to szczęścia chyba nie daje. A świadomość Bożej Opatrzności wcale nie uszczęśliwia, jedynie ułatwia, jedynie dodaje sił. Mało tego, idąc tropem myśli Jean Guittona można sobie pozwolić na życie dość "frywolne", bowiem ten filozof - przyjaciel papieża Pawła VI, jedyny świecki na Soborze Watykańskim II - był głęboko przekonany, iż miłosierdzie Boże jest bezgraniczne i że wszyscy bez względu na swoje uczynki zostaną zbawieni. Tak więc to, o czym Ty Bartku tu piszesz, to niestety :((((( Ale o czym ja tu ...toż to portal poetycki. Przepraszam, czy coś Panu, Panie Bartku się nie podoba w tym wierszu ? Bo to dla mnie ważne;) Pozdrawiam Miło, że odnajdujesz się "jako prawie eremita" (chociaż "prawie" robi wielką różnicę, nie tylko w smaku piwa) Jeśli chcesz nieco więcej dowiedzieć się o "jakości życia" zakonników koniecznie obejrzyj film Philipa Gröninga, pt: "Wielka cisza". Masz rację - Tajemnica Bożego miłosierdzia zawiera prawdę, że Boża miłość jest o całą wieczność większa od grzechu człowieka. I z tego powodu zawsze powinniśmy błagać Go o nie. Co do treści wiersza uważam, że wyraża głeboki pesymizm poznawczy i z tego powodu nie przekonuje mnie. "Jest źle, będzie źle i nic się nie da z tym zrobić" (chyba tylko spić się) - tak można według mnie streścić te trzynaście linijek.
egzegeta Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oczywiście, taki właśnie był zamiar :) a co do przekonań - nie wnikam, nie mam ambicji przekonywać. Wolna wola niech króluje :))) Dziękuję bardzo
zak stanisława Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 jeśli spić, to tylko czystą na piołunie, gorycz goryczą, goryczkowo, w efekcie smak dla smakoszy oddolnie, jak wszystko co jest w życiu, doły też będą zasypane i wyjrzy słońce do góry nogami...;))))) serdeczności egzegeto!
egzegeta Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a o czym ja przecie o absyncie wyraźnie stoi i to na piołunie własnoręcznie zrywanym /troszeczkę mięty jeszcze dałem:) / ....wszystko do góry nogami pozdrawiam tylko dlaczego geto ?
IN Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 chyba daremnie bo one jak płatki śniegu zniewolone błotem ja bym tak.... ale to Twój wiersz podoba mi się, bo na mnie działa a dlaczego...? nie powiem;) hej, :)))
egzegeta Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję INko najpierw pomyślałem - chyba tak a teraz już mówię głośno - zdecydowanie tak bo.... przede wszystkim krócej a i trochę lepiej Dziękuję :)
egzegeta Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 IN ja jeszcze raz do Ciebie tym razem z prośbą zmień swój nick , bo dziwnie kojarzy mi się z IPN :(((
zak stanisława Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a o czym ja przecie o absyncie wyraźnie stoi i to na piołunie własnoręcznie zrywanym /troszeczkę mięty jeszcze dałem:) /----mniammmmmm, czuje jak goi...niestrawność i zgagę... ....wszystko do góry nogami pozdrawiam tylko dlaczego geto ? * "chyba daremnie bo one jak płatki śniegu zniewolone błotem " boś zaskorupił swojego PL jak w getcie;))) he he , miłego dnia!ES
Rekomendowane odpowiedzi