rajs Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Kto zliczy kroki jednej dłoni, która poznaje to potężne ciało szuka zabójcy swoich godzin szpera po duszy gdy jej mało. Mruży w modlitwie, warstwy ciszy trwa nieprzerwanie poza ciepłym by żadnym ruchem stać się niczym tak złożyć dłonie, by im być uległym.
Oxyvia Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 W pierwszym wersie niepotrzebny przecinek, bo nigdzie indziej ich nie ma na końcach wersów. Błąd ort. w słowie: "mr[color=#FF0000]ó[/color]ży". Druga strofa jest dla mnie niezrozumiała z powodu nieprawidłowości językowych - błędnie konstruowane zdania. Mam wrażenie, że wiersz jest na wpół erotykiem, a na wpół modlitwą (takie przemieszanie dwóch rodzajów ekstaz). Ale mogę się mylić, bo - jak napisałam - druga strofa nie jest całkiem po polsku.
rajs Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 dzięki, faktycznie byka zrobiłem ;) druga zwrotka może być niejasna, próbowałem oddać wrażenie jakie często można mieć np. w kościele gdy trzyma się złączone ręce tak długo, że różnica temperatur się wyrównuje i nie odczuwa się już dotyku złączonych rąk, jakby złączone nie były.
Oxyvia Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Jest niejasna. Nawet po Twoim wyjaśnieniu nie widzę takiej treści w wierszu. Przebudowałabym ją, i to od podstaw.
Messalin_Nagietka Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 zekstazowałem się, niesamoWicie z ukłonikiem i pozdrówką MN
Jimmy_Jordan Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 no może i coś w tym jest, ale za technikę -, rymy są do bani, a do tego mam pytanko (bo wg mnie tę rzecz można odnieść do wszystkiego) kim są ci oni z ostatniego wersu?? pozdrawiam Jimmy
M._Krzywak Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Kto zliczy kroki jednej dłoni, - ten, kto przeczyta uchem która poznaje to potężne ciało - acha, tutaj chodzi o dłoń z mózgiem szuka zabójcy swoich godzin - a to Ci dopiero szpera po duszy gdy jej mało.- jak widzę słowo "dusza" po raz 9.695 to mi słabo Mruży w modlitwie, warstwy ciszy - warstwy ciszy, hm, a jakie np? trwa nieprzerwanie poza ciepłym - czyli przy zimnym by żadnym ruchem stać się niczym - tego to nawet za milion bym nie zrozumiał tak złożyć dłonie, by im być uległym. - no tak, te dłonie to poważny problem współczesnej poezji, nigdy nie wiadomo, co z nimi zrobić. Niestety - motyw dłoni i duszy jest częstszy nawet niż krasnoludki i grabarze, a w dodatku jeszcze podduszone duszą - nie dla mnie to. Pozdrawiam.
Jimmy_Jordan Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 [quote]tak złożyć dłonie, by im być uległym. - no tak, te dłonie to poważny problem współczesnej poezji, nigdy nie wiadomo, co z nimi zrobić. Na kołderkę rączęta! Na kołderkę!
JHVH Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 kapitalne perełki! w tej rymowance czułem sie jak prawdziwy poławiacz pereł: Kto zliczy kroki jednej dłoni ---> czy dłon robi kroki? która poznaje to potężne ciało szuka zabójcy swoich godzin ---> godziny? zabójcy? szpera po duszy gdy jej mało. Mruży w modlitwie, warstwy ciszy --> mnie to mruganie zwisa, ale "warstwa ciszy" to już szczyt, który i mnie wzruszył. do tej pory trzesie mi się tłuszcz na brzuchu trwa nieprzerwanie poza ciepłym --> ciepłym...czym????? by żadnym ruchem stać się niczym tak złożyć dłonie, by im być uległym. są wiersze o miłości - sa ich miliony, a może i miliardy. kazdy z nich zapewne w chwili powstawania był wyjątkowy i najlepszy, lecz prawda jest taka, że wśród tych miliardów rymowanek, jest tylko kilka, których wartość trwała dłużej niż 2 minuty. to tak jak z kobietami: sypia się z wieloma, lecz tylko jedna zostaje na dłużej w pamieci - no może dwie, w zależności od pojemności mózgu
Rekomendowane odpowiedzi