Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Założyłem się z Życiem
Kto kogo pierwszy
Wystrychnie na dudka
O przeżyć monetę złotą

I starałem się
Rubinowo trzeszczących
Od namiaru sił gałęzi
Nie wtrącić w kołowrotek zdarzeń
I prząść...
I prząść...
Byle tylko nie stracić
Sokolego wzroku

I co?
Życie mnie zapytało:
Z której gałęzi chłopcze
Wykonasz łuk dla mnie doskonały?
Ja na to:
Z tej, której wiatru
Nie dało złamać imienia swego

Opuściło wzrok
I odeszło niepocieszone

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @andrew To bardzo wymowny wiersz o złudności pierwszych wrażeń i powierzchownych uczuć. Uchwyciłeś ten moment, gdy słodka iluzja zderza się z rzeczywistością. Końcówka jest bardzo mądra - rozróżnienie między zauroczeniem a prawdziwą miłością. To rozpoznanie, które przychodzi z doświadczeniem.
    • Termin — w poezji słowo abstrakcyjne. Niejedno życie przeżył o motywie jesiennym wiersz. W wieczór jeszcze przechadza się biały kostium z białym szpicem. I ja o tym opowiadam i omiatam stąd ulice. Więc tym wzrokiem tak sokolim, jak Horpyna wciąż do przodu, ja ci o tym opowiadam, że najsłabszych pragnie wzorzec. 25.09.    
    • Poznając świat poznamy lepiej siebie.                                 * Poznając siebie poznamy lepiej świat.  
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Witaj Alicjo - dziękuje za czytanie i ciekawy komentarz - mi chodzi o tą inną wiarę                       taki już jestem dociekliwy nic nie poradzę - a takich jak ja                       niedowiarków jest pół świata -                                                                                  Pzdr.serdecznie. Witam - dokładnie tak ja napisałaś - dziękuje za zrozumienie -                                                                                                Pzdr.serdecznie. Witam - zgadza się nie tylko ja szukam prawdy  - dziękuje za przeczytanie i komentarz -                                   Pzdr.słonecznie. @Andrzej P. Zajączkowski - @huzarc - @Toyer - dzięki - 
    • poruszasz trudny temat: giną ludzie w wypadkach np: rozwalona głowa - wiadomo żyć nie będzie ale tzw "podroby" jeszcze ciepłe funkcji swych nie zaprzestały - czemu nie dać ich komuś komu się przydadzą i gdzie będą dalej żyć? Nauka dała nam taką możliwość więc korzystajmy!! ps bo cóż z tęgo, że serce bije ale sterownika (układu nerwowego brak) za chwilę przestanie bić pozdrawiam
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...