JacaM Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Nic się nie stało, pamiętam tamtą dziewczynę. Faceci starzeją się wolniej. Jestem zmęczony z pooraną bruzdami gębą sterczę na dworcu. Z wypiski zostało na bilet. Wybieram właśnie drogę życia, do przodu, no bo gdzie? Moja mezuza wbita atramentem w skórę. Jest na swoim miejscu, dom mam nad głową, gdziekolwiek.
Oxyvia Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Popraw literówki! Mam przed oczami przegranego człowieka, bezdomnego, nie mającego dokąd iść, który wyszedł z więzienia po wielu latach i wspomina swoją dawną, utraconą miłość, wmawiając sobie na pocieszenie, że faceci starzeją się wolniej, więc może jeszcze coś go w życiu czeka. Byłoby niezłe, dość poruszające, gdyby nie te literówki.
JacaM Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 mezuza hebr., dosł. 'odrzwia'; zwitek pergaminu z wypisanymi wersetami z Biblii, zamknięty w rurce i przytwierdzony do drzwi domów relig. Żydów jako przypomnienie o wierze w Boga. pozdr
Oxyvia Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Acha, dzięki za wyjaśnienie. To daje dodatkowy aspekt treści wiersza. Peel jest w takim razie optymistą, ufa Bogu, wie, że On go nie opuścił, więc w ostatecznym rozrachunku wszytko będzie dobrze. Czy jest coś, czego nie dostrzegłam w wierszu? Jeśli tak, to poproszę o wskazówkę. Pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 piękne, trza naprawdę pochwalić bo cały czas na Cię skwierczałem z ukłonikiem i pozdrówką MN
Ewa_K. Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Nic się nie stało, pamiętam tamta dziewczynę. - no i? brak nawiązania w dalszej części Faceci starzeją się wolniej. Jestem zmęczony z pooraną bruzdami gębą - skoro się wolniej starzeją, to skąd to zaprzeczenie - zmęczona twarz, bruzdy? sterczę na dworcu. Z wypiski zostało na bilet. Wybieram właśnie drogę życia, do przodu, no bo gdzie? - to zrozumiałe, ok, ale zapis bałaganiarski jak cały wiersz, jak już ktoś tutaj napisał Moja mezuza - a ta meduza to skąd nagle przypełzła :) wbita atramentem w skórę. - aaa ... już wiem, z pióra :)))) Jest na swoim miejscu, dom mam nad głową, gdziekolwiek. to , może być - wybacz Autorze, ale nie lubię jak ktoś nie do końca się stara w tym co robi ___ w tej sytuacji wolę słaby wiersz z uporządkowaną formą
bona Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Moim zdaniem, dobrze. Są nawiązania i wyobraźnia dalej musi sama sobie radzić. Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi