Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

okno

Rekomendowane odpowiedzi

Okno z kryształu mieni się w słońcu, tańczy na nim księżniczka taka radosna, że idzie wiosna.Lecz nagle zrywa się wiatr okno staje się zwyczajne, księzniczka unosi się do gwiazd. Znika piękno.
Zwyczajne okno jest ciemne i smutne może jutro pokryje się kryształem i wróci królewna.

Mi też to wygląda jak próby napisania wiersza. W dodatku Autor nie bardzo się chyba może zdecydować - biały czy rymowany?
Pominąwszy...
Czytałaś ten utwór po napisaniu, a przed wklejeniem? Bo tylu błędów w tak krótkim tekście dawno nie widziałam... Poza tym:
"Okno z kryształu" - okna zazwyczaj są z kryształu. Nazywa się kwarc.
"na nim księżniczka taka radosna, że idzie wiosna" - radość księżniczki sprawia, że idzie wiosna? Dajcie więcej takich księżniczek, bo zimno się robi ostatnio...

Widzę u Autorki dużą wyobraźnię. Pewnie malujesz albo tworzysz jakąś inną sztukę wizualną? Z dużą dozą iskier i ostrych blasków? No i dobrze. Ale moim zdaniem jeszcze nie umiesz tego przenieść na pióro. Nie radzisz sobie z opisaniem tego, co widzisz oczyma duszy. Dużo pracy przed Tobą. Ale ćwicz, bo warto. :)

Pozdrawiam, R.

P.S. Wiem - robi się ze mnie jędza. Ale wartości też jeszcze widzę... :)

A dla mnie, ten utwór jest zdyskwalifikowany już na wstępie. Nie dlatego, że nie podoba mi się pomysł czy wykonanie. To po prostu nie jest opowiadanie. A przynajmniej nie wyobrażam sobie tomiku takich tworów zatytułowanego "opowiadania".

Trochę mam wrażenie, że tekst jest prowokacją, ale może się mylę ; ))

Gwyn