jacek_sojan Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (poetom z portalu www.poezja.org/debiuty) przy wieży wieża na każdej inny śpiewa dzwon ceglany warkocz Panny Marii u twoich stóp się rozgołębia trąbka płynąca pod chmurami bramy zamyka i otwiera - kto z obietnicą tu przybywa z obietnicą pozostaje - stąd nikt nigdy nie wyjechał krakowianinem się umiera na antypodach kościół teatr kościół urząd za biskupem referent drepcze błazen obok - kaplicą teatr bazyliką stoi urząd trwa galicyjski ceremoniał w ciasnych uliczkach coraz ciaśniej - pod krużgankami wzdłuż Sukiennic chodzimy niby od niechcenia wszystkich wołając po imieniu a wieczorem przy stolikach pytamy skąd i co w kieszeniach licząc na wiersze bo w nich zmyślenia i modlitwy słuchamy co każdy ma do powiedzenia nie oglądając się na zegar odmierzający na Ratuszu kolejne lata pod Wawelem nie ma pożegnań są niekończące się spotkania z pytającą o człowieka twarzą maszkary
Stefan_Rewiński Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Zbyt marginalnie, Jacku, potraktowałeś życie towarzyskie w piwnicach.
adam sosna Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 kiedyś kiedyś to było kąpałem się w Rudawie w Rudawie później zacni krakowianie to pili :)
Alicja Red Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 wieczorem przy stolikach pytamy skąd i co w kieszeniach licząc na wiersze bo w nich zmyślenia i modlitwy słuchamy co każdy ma do powiedzenia nie oglądając się na zegar oznajmujący na Ratuszu kolejne lata pod Wawelem nie ma pożegnań /najlepsze/ a zresztą Jacku cały wiersz świetny, Pozdrawiam
Piotr_Jasiński Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Ledwie dwa tygodnie minęły jak bawiłem w Krakowie Gdybym ten wiersz przeczytał wtedy ... A teraz tylko wspomnienia z Hulajduszy mi zostały Ale i te miło wracają po lekturze Pozdrawiam
Beenie M Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 ceglany warkocz Panny Marii u twoich stóp się rozgołębia - a to rodzynek, którego ja sobie wydłubałam z tego smacznego ciasta pozdrawiam serdecznie
jacek_sojan Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 IN.; jeśli rzeczywiście będziesz w Krakowie?...można sie spotkać i pogadać o uchu Van Gogha... miło mi będzie poznać; (jakby co, to na priv - może spotkamy się w szerszym gronie orgo- -wiczów....); jest ich tu sporo; :) J.S Stefan Rewiński.; nie prowadzę "piwnicznego " życia, bo mam klaustrofobię...a w Krakowie, jak już wielokrotnie pisałem, interesuje mnie człowiek, nie kamień ciosowy...wolę od Krakowa okolice Krakowa...Garb Tęczyński, Ojców, Dolinę Kluczwody... :) J.S adam sosna.; i ja sie kąpałem (!), w odległym dzieciństwie...a wodę dla Krakowa dostarcza przede wszystkim Raba, Wisła, Wilga i Dłubnia, nie licząc wielu studziennych ujęć (Mateczny) Alicja Red.; interludium Ci się nie ten-tego?...szkoda; tak - Alicjo, świetnie jest się spotkać w Krakowie, bo tam rzeczywiście, nie ma pożegnań, tam cała historia tego kraju na wyciągnięcie dłoni; dlatego prawdziwi krakowianie żyją bez czasu, czas ich nie obchodzi a to narzuca i pewien rodzaj zachowania i wpływa na specyfikę wyobraźni...Miłosz po powrocie właśnie dlatego wybrał to Miasto na dokończenie tułaczego żywota... :) J.S Piotr Jasiński.; pozdrawiam w przekonaniu, że jak wszystkich, miasto Cię zawłaszczyło i jesteś już jego cząstką, ważną jak każda cegła na Wawelu... :) J.S
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Jacku, sorry ;| tylko momenty za dużo zgranych krakowskich motywów - obrazkowo (powierzchownie) potraktowanych a to, co jest (może być) mięsem tego wiersza - umyka w tłumie umieranie na antypodach - bez pożegnań - pytanie o siebie (człowieka) Nie znalazłeś chyba klucza do tego wiersza (jeszcze) - tak podejrzewam. I, proszę, wywal to "zaglądanie sobie w oczy" ;) (licealistyczne wspomnienia?) ;D b
jacek_sojan Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Bogdan Zdanowicz.; już sobie nie zaglądamy w oczy... J.S
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzieki ;) Jeszcze "oznajmujący" :D b ps. A nie unoś się nad poziomy poeto - moje zdanie jest jednym z wielu, ale mam do niego prawo (no, chyba że nie? ;)
jacek_sojan Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzieki ;) Jeszcze "oznajmujący" :D b ps. A nie unoś się nad poziomy poeto - moje zdanie jest jednym z wielu, ale mam do niego prawo (no, chyba że nie? ;) masz prawo, sam Cię o to zdanie prosiłem i proszę...zresztą, nie ja jeden, a to coś znaczy...Bogdanie, ja zawsze jestem na poziomie tarasy wiślanej, przynajmniej w Krakowie...i lubię patrzeć w oczy, nie tylko Twoje, tak wyjątkowo skupione...
adam sosna Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Pan Jacek Sojan napisał adam sosna.; i ja sie kąpałem (!), w odległym dzieciństwie...a wodę dla Krakowa dostarcza przede wszystkim Raba, Wisła, Wilga i Dłubnia, nie licząc wielu studziennych ujęć (Mateczny) ale Rudawa była pierwsza chyba (nie licząc studzien) pod Wawelem w okolicy Mostu Dębnickiego we Wiśle się kąpałem u schyłku lat 50-tych ubiegłego wieku czas...
jacek_sojan Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pierwsza była Wisła (most Dębnicki!);lata 50-te! hmmm - to ja sie uczyłem chodzić...a 10 lat później pływać.... :))); był Raj...Adamie (nomen omen!);
kalina kowalska Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 wiersz wpisuje się w nurt poezji małych ojczyzn :))) pzdr
adam sosna Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 podobno topiłem się nim nauczyłem się mówić w Rudawie w Rudawie łapałem raki (te czystą wodę preferują) Wisła pod Wawelem nie rozpuszczała kości później... w Rudawie w Rudawie podobno raki wyginęły
jacek_sojan Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)))); !!!! J.S
jacek_sojan Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Beenie M.; smacznego...mówią, że Kraków to nie ciasto, to obwarzanki, czyli bajgle....:)) J.S
jacek_sojan Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 adam sosna.; wyginęły...odkąd zaczęto stosować środki ochrony roślin uprawnych...chemicy mają ograniczone myślenie, bo o przyrodzie myślą w kategoriach atomów i związków, a nie humanistycznie - jako macicę życia...błąd edukacyjny i ideologiczny, postrzega- jący człowieka jako stwórcę własnego świata; efekty tego "ubóstwienia" człowieka już widoczne... J.S
Beenie M Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oj, wkradła mi się literówka, miało być miasta ;)))
jacek_sojan Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oj, wkradła mi się literówka, miało być miasta ;))) a wiesz, że miasto rzeczywiście ma coś z ciasta...bo rośnie, i to w sposób niekontrolowany, choć istnieje niby plan zabudowy przestrzennej...ale prawie co rok - radni odkrywaja jakiś zakalec albo w planie, albo w realizacji... :)) J.S
Rekomendowane odpowiedzi