Michał_Bębenek Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 zużyta torebka po herbacie Fado Stasiuka i pies pod drzwiami to są góry tu można się zakochać poczuć jak oddycha przestrzeń ten czarny śnieg pod stopami nie wróży nic dobrego tylko powolnie gnicie wieczorową porą obok słoiczka z cukrem z radia leci jakiś głos nienamacalny słabo go słyszę żarówki są ciche tak jak światło i jak pokój w schronisku te drzewa za oknem słabo się tlą ta przestrzeń kipi i stygnie wędrowca obejmuje śnieg a ogień nakazuje mu milczeć milczenie zewnętrznych pejzaży dogasający błękit powoli kroję ten schyłek na plastry i wlewam go do herbaty małe czarne oczy ukryte w pelerynce zmierzchu to wilk pada pod naporem nocy kusi go nieobecny dym a niedaleko stąd na otomanie śpi wystrzałowa dziewczyna nie śmiem jej budzić bo czuję że ten czar pryśnie ten cały cholerny urok gór pryśnie gdy ona otworzy oczy więc siedzę piję herbatę patrzę na psa i udaję że czytam Fado
Rafał_Leniar Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Bez 'czarnego śniegu'... Błagam. Tak, góry, herbatka i śpiąca dziewczyna. I chęć zapobiegnięcia temu, by ten błogi raj się nie skończył... Myślę, że można było opisać tą sytuację krócej, zwięźlej i bardziej klimatycznie. Metafory się piętrzą - człowiek się gubi.
Jimmy_Jordan Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Jedyne co w tym utworze naprawdę zasługuje na pochwałe to: "a niedaleko stąd na otomanie śpi wystrzałowa dziewczyna" nie spodziewałem się takiego zwrotu po trzech pierwszych strofach. Ogólnie to całość jako całość jest troszkę mniej niż zjadliwa. pozdrawiam Jimmy
kazelot Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 chyba nie dla mnie bo mnie po lekturze cisną sie tylko takie myśli: I CO Z TEGO? ale poza "nienamacalnym głosem" (a są namacalne głosy? :>) napisane sprawnie i zjadliwie (tylko nie wiem po co :) ) pozdr
Rekomendowane odpowiedzi