Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Prawda podniosła przyłbicę. Fikcja śmiało patrzy, mierzy, ale nie zadaje ciosu. Unosi się pył. Na koniach pędzą: zło, łaska, nienawiść, miłość… Zło uderza mieczem. Łaska robi unik, chwieje się. Traci tarczę. Przeciwnik zadaje raniący cios.     Jednak rana zabliźnia się… Nienawiść trąca miłość. Druga pochyla się i spada z konia. Po chwili powstaje… Przez kwadrans trwała zawierucha. Potem rycerze rozjechali się. Fikcja pokłoniła się prawdzie.  
    • @Whisper of loves rain

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Berenika97 No i dalej zaskakujesz mnie interpretacją. To nie jest źle. To przewietrzenie głowy, to poniekąd prawda. Próba odwrócenia uwagi od panujących upałów. Słuchanie muzyki itd. To bardzo prosty wiersz. "Słodki mróz" to działająca klimatyzacja. "Na popielate jak chmury ciężkie snute podróże" - tu chodzi o dym papierosowy, i wzory jakie niekiedy pokazuje. Myślę, że trochę rzuciłem światła. No i dzięki wielkie za czytanie. I za komentarz, który podnosi na duchu. Pozdrawiam. 
    • @Poet Ka Przypomina dychotomię:  wolność do (samorealizacji u obywatela świata sztuki) u Prousta i wolność od (poczucia zniewolenia, dla Polaka, Norwida). Jak napisała@wiedźma w każdym przypadku trzeba za nią zapłacić cenę. Ale szczęśliwy jest tylko człowiek wolny lub o wolność walczący, bo już jest w duchu wolny,
    • @Charismafilos   Wszedł nasz Kaucjusz do sklepu w pochmurny wtorek, Niosąc szkła i plastiku ogromny worek. Lecz kasjerka krzyczy: „Nikt tu dziś nie liczy! System padł - dostanie pan tylko szczypiorek.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...