Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 nie było ciepło, a ja pamiętałem jeszcze zapalenie oskrzeli. skrócony oddech więc trudności z utrzymaniem długopisu. browary rosły w siłę, a młodzież żyła dostatniej. twarde reguły kolejki i ławki. amfiteatr ożył zataczającymi nieregularne ścieżki. od sceny do publiczności gdzieś w las. bez ochrony. przed komarami i spłukanymi koleżkami. na betonie przerośniętym gęstym trawnikiem brak koca. jeszcze nie na kacu Kaziu tworzył pro-test-songi. grane na grzebieniu pomiędzy ustami a butelką krzyczały bulgotem i zachłyśnięciem. nie było innego pomysłu oprócz zupy pomidorowej na wymęczone żołądki. fundusze marne, zresztą szkoda może jeszcze przyjdzie. ochota na piwo wino dzień bez wspomnień nie zawsze świeże bułki demontaż pokrzywionych chodników. autostrady nad jeziorem nadal puste. woda za zimna i zbliża się pora teleekspresu.
Dotyk Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Świetnie poszedłeś Mirku w tej jednej bryle wiersza:)) Bliskie i moje ulubione klimaty, obyczaje i obyczajowość pociągnięta jednym machnięciem. "jeszcze nie na kacu Kaziu tworzył pro-test-songi. grane na grzebieniu pomiędzy ustami a butelką krzyczały bulgotem i zachłyśnięciem. nie było innego pomysłu oprócz zupy pomidorowej na wymęczone żołądki." kapitalna cząstka pozdrawiam - Mirka
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Udany eksperyment? Mam wątpliwości :) Pozdr.
Tadeusz_Hutkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Bardzo mi się podoba , ciekawie się czyta ( może w samej końcówce troszkę za dużo wyliczanki jak dla mnie , a może nie?...) Bardzo dobre. Pozdrawiam Tadeusz
Dorma Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 To jeden z nilicznych Twoich wierszy ktory mi sie podoba..Ladne opisy..Tylko czemu tak malopoetycko?
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No nie wiem. Dla mnie to była sama poezja (chodzi o zdarzenia opisane). Nie dało się tego innymi słowami. Próbowałem, ale nic z tego. Pozdr.
Coolt Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ja sie mogę zgodzić z Dormą... różnie pojmujemy poezję... Ty, Mirosławie, nie używasz w ogóle poetyckiego szablonu słów- bardzo dobrze, ale zastępujesz go prostymi, codziennymi wyrazami. Ładnie je komponujesz, tworzą ciekawe myśli, ale... co to za poezja, która opisuje rzeczywistość, jej językiem? Moralizująca? Obyczajowa? ciekawa, ale nie dla mnie. Może jestem za młody by ją zrozumieć i docenić. Pozdrawiam Coolt
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pewnie to, o czym mówię, zrozumiesz za jakieś 15 lat. Właśnie po takim czasie od wydarzeń zdecydowałem się na napisanie tego tekstu. Jeszcze jedna mała prośba. Nie traktuj poezji jednostronnie i szablonowo. Ta prośba nie odnosi się do komentarza pod moim tekstem, ale do wszystkich, które komentujesz. Poezja to nie tylko Leśmian, tradycja i rymy. Można to lubić. ale zamykanie się w takiej klatce nie prowadzi do rozwoju. Najwyżej może udoskonalić warsztat, a i to w ograniczonym zakresie. Wolę Grochowiaka: "Rozmowa o poezji" - Grochowiak Stanisław D z i e w c z y n a: Czy pan ją widzi? Czy ona się śni? Czy też nadbiega - nagła jak z pagórka? P o e t a: Ona wynika z brodawek ogórka... D z i e w c z y n a: Pan kpi. Pan ją jedwabnie - pan ją jak motyla Po takich złotych i okrągłych lasach... To jest jak z Dafnis bardzo czuła chwila... P o e t a: Owszem. Jak ostro Całowany tasak. D z i e w c z y n a: Rozumiem pana. Z wierzchu ta ironia, A spodem czułość podpełza ku sercu... P o e t a: Dlaczego z pani jest taka piwonia, Co chce zawzięcie być butelką perfum?... Pozdr. [sub]Tekst był edytowany przez Mirosław Serocki dnia 03-02-2004 00:38.[/sub]
Tommy Jantarek Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I to ma być poezja?? A czytałeś może "Lokomotywę" Juliana Tuwima? ;-)) Jesteś pewien? Wiersz podoba mi się i proszę nie zredaguj go czasem w formie extraliterackiej, bo chyba umarłbym ze śmiechu, a jeszcze trochę pożyć chcę ;-))
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jestem pewien. Przynajmniej część młodzieży nie popełniała przestępstw, aby zabłysnąć przed kolegami ciuchami, samochodem itp. Może i bardziej szaro, ale zdrowiej i chyba trochę przyjaźniej. A może po czasie tak mi się tylko wydaje? A pamiętasz hasło "Aby Polska rosła w siłę, a ludzie żyli dostatniej"? Przeredagownaie nie wchodzi w grę. Za nic. To tak, jakbym chciał przeredagować tamto wczesne lato :) Pozdr.
agnieszka puczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 nie podoba mi się z wielu względów formalnych i treściowych (bezczelnie wprowadzam treść w poezji), ale jeden plus i Ty już Mirku wiesz jaki:), pozdrawiam, agnieszka
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No i właśnie nie wiem jaki. Taki idiotyzm mnie opanował :) Pozdr.
Dorma Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I tym wlasnie Mirku sprawiles ze przypomnialy mi sie lata mlodosci ze tak napisze:) Przerabialam ten wiersz w szkole:)
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jakie wnioski? Pozdr.
Irena Kostelnik Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 A mi "pora" juz chyba zawsze kojarzyc sie bedzie tylko z Telesforem :-)))) O wierszu nic nie powiem bo dopiero ucze sie czytac tak napisane :-)
Dorma Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ze czas na wspomnienia..:) Dziekuje:)
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Proszę nie zapominać o Teodorze :) A ja uczę się dopiero pisać coś podobnego do wierszy, więc nie wiem, kto jest w lepszej sytuacji. Pozdr.
Irena Kostelnik Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Jasne ze ja.... zawsze moze mi sie nie spodobac ;-)
Rekomendowane odpowiedzi