Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 cóż to, któż to – po drożynie, jakby szedł a płynie, to duch kija – włóczykija w zmorze się uwija, idzie dziarsko i najprzedniej, idzie w nocy pełnię spod księżyca się wydzicza, hejże ! cóż to, któż to – za tym kijem, czyje bielmo, czyje, to samego włóczykija zjawa – co za chryja, leci jakby w ogniu świecy, jakby wśród zamieci, spod księżyca się wydzicza, świeci cóż to, któż to – to ci sami, oby świt ich spławił, nim to drugie pierwsze złapie, nim ujeździ w łapie, trzeba ranka, próżna walka, ulatuje pałka, wędrownica spod księżyca żadna któż to, cóż to - za potwora, żadna to już zmora, koń i wóz, a na tym wozie człowiek w snu pogodzie, zbudził się na zjaw występek myśli cóż za tępe to stworzenia bez zdarzenia tęskne cóż to, któż to go przestraszył, że z woźnicą naszym śmierć stuliła się na wozie niby życia złodziej, wraz uciekła z życiem w pięści, człowieku nieszczęsny - drwiłeś – hejże, sam w tej poincie tęsknij cóż to, któż to ... pusto, pusto, znosi świt ponocne lustro, z gwiazd pomrokiem w stawie plusnął i na dnie na kiju kica niknie w bielmie róg księżyca na wpół wiorsty od Przasnysza ...
Tomasz_Tylczyński Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Nie-komentarz. To trzeba pozostawić bez komentarza, po raz kolejny udowodnił pan że nie potrzeba motać i kombinować że by było miło. I daje do myślenia Pozdrawiam.
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Panie Tomaszu - miał to być wesoły wiersz a wyszedł taki smutny i zrozpaczony - rzeczywiście nie wiem czy ktoś go będzie umiał odczytać - czy nie pojawią się komentarze typu "cóż to, któż to..." ale dla wtajemniczonych zasugeruję że to ten sam chłop co z poprzedniego wiersza stawił się z biczyskiem na rynku w Przasnyszu i może ten sam chłop co do Domu Kultury trafił - myślę że kontynuację pociągnąłem - a co z resztą tą najciekawszą - czekam na komentarze pozdrówko W_A_R
Tadeusz_Hutkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Lubię ten cykl. Poprzedni podobał mi się bardziej ("Sonet Chłopski) Pozdrawiam Tadeusz
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Panie Tadeuszu za komentarz - rozumiem że każdy ma swoje gusta a co niektórzy guściki - poprzedni wiersz wygrzebałem dosłownie z zaświatów a ten - no cóż - postaram się zagustować w następnym pozdrówko W_A_R
Anna_Maria Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 nie mam dziś nastroju do komentarzy biorę do ulubionych;) anka
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Aniu za ulubione i że znalazłaś czas aby do mnie zajrzeć trzymam kciuki abu Twój nastrój poszedł sobie w tę drogę w którą uśmiech i samopoczucie odnajduje swoje odbicie pozdrówko W_A_R
Anna_Maria Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 dzięki Witku za miłe słowa:) serdecznie pozdrawiam anka
natalia Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Drogi Witoldzie ... jak lubię tę Twoją stylistykę! tym razem juz nie tylko śmiech, ale i refleksja pozostaje. Serdecznie podrawiam :) Natalia
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Natalio za odwiedzenie mojego "cóż to , któż to ..." i za stylistykę i za uśmiechy i za refleksje, które pozostają po przeczytaniu tego co napiszę pozdrówko W_A_R
Paweł_Kolcaty Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Otóż to, Natalia trafiła w sedno. Autor wspomnieł, iż w zamyśle pierwotnym miało być śmiesznie. A jest refleksyjnie. Jednak nie jest to refleksja mroczna! Pański Przasnyski chłop zyskuje u mnie uznanie z każdym wierszem. Osobna uwaga należy się koronkowej, czy może "koronkarskiej" wręcz robocie nad stylistyką utworu. Pozdrawiam, Kolcaty
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to dla mnie szok - dziękuję Panie Pawle za tak niesamowicie nieoczekiwany komentarz pozdrówko W_A_R
Rekomendowane odpowiedzi