Karol Samsel Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 zamiast odysei kosmicznej dekadencja na Księżycu i oddech załogi Apolla między końcem i początkiem Wenus znowu kanonem piękna Monroe według Warhola jak ociosany kamień w sercu huraganu wszędzie słyszę o nieśmiertelności wracam do domu włączam odbiornik guziki prochowca jeszcze podkrążone od widm zimnej wojny między Bogiem a stacjami metra nic tylko rutyna Nowego Świata Krynica Morska, 31.07.2006r.
Karol Samsel Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tylko metaforycznie, bo zarówno forma i treść z założenia nieballadowe.
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Hm... przyznaję, że raczej nie przybliżyło mnie to do poznania amerykańskiego ducha (być może wcale nie o to chodziło:), chyba nazbyt skrutowe - to temat raczej na potężny cykl, czy co... Natomiast te kilka obserwacji moim zdaniem jak najbardziej trafnych, ciekawie przedstawionych, a za guziki prochowca jeszcze podkrążone od widm zimnej wojny dostajesz ode mnie brawa:) Pzdr!
Smok Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 ja tam amerykańców też nie lubie
a._mrozinski Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Może powstanie ballada o Ameryce XXI wiecznej? A tymczasem 'panowie kapelusze z głów'.. a. mroziński
Kasia_Szymańska Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tylko metaforycznie, bo zarówno forma i treść z założenia nieballadowe. A więc czemu taki tytuł? Żeby fajnie wyglądało?
Karol Samsel Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tylko metaforycznie, bo zarówno forma i treść z założenia nieballadowe. A więc czemu taki tytuł? Żeby fajnie wyglądało? Zdecydowanie nie, tytuł służy wprowadzeniu gorzko-sentymentalnego nastroju, w którego tonie wiersz powinien być odczytywany. Oto moja intencja. Swoją drogą, każdy element języka można wykorzystywać w sposób nie tylko dosłowny, ale również symboliczny - tak mówi metaforyka; stąd mam wrażenie, że nie nadużyłem znaczenia słowa: "ballada", przytaczając go w nieco odbiegających od standardowych okolicznościach. Pozdrawiam.
Kasia_Szymańska Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyjmuję do wiadomości, ale nijak mnie to nie przekonuje. Dla mnie wciąż tytuł ten jest mylący. Pzdr.
Smok Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 a może to Ballada prze jedno "L" to już będzie taka metaforyka słowa ballada czy coś.
Karol Samsel Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Dziękuję wszystkim za opinie na temat tego wiersza. Zapraszam serdecznie w moje progi przy okazji następnej publikacji.
Rekomendowane odpowiedzi